MonPlaneta
Troben partícules de contaminació del trànsit a la placenta de dones embarassades
Retencions de trànsit | Cristóbal Castro

La contaminació dels cotxes arriba fins i tot a les placentes de les embarassades. Ho afirma un estudi dirigit pel professor Tim Nawrot, de la Universitat Hasselt (Bèlgica), que ha demostrat que els nadons que són al ventre de les seves mares també es veuen afectats per la pol·lució del trànsit. Les partícules de negre de carbó, un conegut carcinògen, aconsegueixen travessar la barrera de la placenta i passen als fetus, sent, segons afirma el mateix treball, publicat a la revista ‘Nature Communications’, la causa d’avortaments espontanis i naixements prematurs i amb un pes inferior al normal. Les anàlisis de les placentes, concreta l’estudi, han revelat la presència de milers de partícules per cada mil·límetre cúbic de teixit.

Per a elaborar aquest treball, els científics van analitzar 25 placentes de dones no fumadores de la ciutat de Hasselt. Fins i tot allà, on els nivells de contaminació atmosfèrica són inferiors als límits máxims establerts per la Unió Europea -que són superiors als de la OMS- es va trobar una mitjana de 10.000 partícules per mil·límetre cúbic de placenta. La quantitat que es duplicava en casos on les mares vivien a prop de carreteres principals, arribant a les 20.000 partícules. En les placentes d’avortaments espontanis analitzates, amb fetus que podien tenir fins a 12 setmanes, també s’hi van trobar restes de contaminació atmosfèrica. Aquesta situació és especialment preocupant tenint en compte la contaminació relativament baixa de les zones on viuen en comparació amb altres ciutats com Barcelona, on els nivells màxims de la UE són superats amb escreix.

Contaminació | ajuntament de barcelona

Els problemes de salut associats a la contaminació fa temps que són coneguts, i s’ha demostrat la seva vinculació amb la diabetis i l’asma infantil, entre d’altres, i el seu efecte en l’esperança de vida mundial podria ser tan gran que, segons alguns estudis, la redueix en un any, sent responsable de més de vuit milions de morts prematures cada any. És per això que l’OMS considera la contaminació atmosfèrica una emergència de salut pública i demana incrementar els esforços per reduir-la el més aviat millor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa