MonPlaneta
Troben un fòssil d’una espècie extingida de mico que era de la mida d’un hàmster
Les ribes del Río Alto Madre de Dios, on s'ha fet la troballa
Les ribes del Río Alto Madre de Dios, on s’ha fet la troballa | Dr. Wout Salenbien, Universitat de Duke

!--akiadsense-->

Un equip de científics del Perú i els Estats Units han anunciat la descoberta de fòssils d’un mico que va viure fa 18 milions d’anys i que, amb una mida semblant a la d’un hàmster contemporani, pertany a l’espècie més petita que s’ha descobert mai fins ara. La identificació s’ha fet a partir d’una sola dent fossilitzada, però amb això ha estat suficient perquè els científics hagin get una passa molt important en la reconstrucció de la història evolutiva dels micos del Nou Món. Aquesta troballa, de fet, ajuda a cobrir un pont de 15 milions d’anys en el registre fòssil d’aquestes espècies.

El descobriment, fet a les ribes del Río Alto Madre de Dios, al sud-est del Perú, ha estat anunciat per científics de les universitats de Piura (Perú) i Duke (Estats Units) a la revista ‘Journal of Human Evolution’. El descobriment de fòssils de primats és poc comú, i la dent trobada, una molar superior, era més o menys del doble de la mida d’un cap d’agulla, cosa que fa encara més excepcional que s’hagi localitzat en comptes de perdre’s entre els sediments que s’estaven examinant. Gràcies a una sola dent, els paleontòlegs poden descobrir coses com que aquest petit mico s’alimentava de fruites i insectes i que pesava menys de 250 grams, el mico fòssil més petit de què es coneix l’existència amb molta diferència. Per això, i pel lloc on ha estat descobert, ha estat batejat com a Parvimico materdei, és a dir, “el mico minúscul del Riu de la Mare de Déu”.

A dia d’avui, es pensa que els micos van arribar a Amèrica del Sud des del continent africà fa uns 40 milions d’anys i que, a partir d’aleshores, es van diversificar en les més de 150 espècies de micos del Nou Món que coneixem, la majoria dels quals viuen a la selva amazònica. El seu procés evolutiu, però, és força desconegut, ja que els fòssils que han estat trobats fins ara deixen un forat al registre entre els micos de fa 13 milions d’anys i els de fa 31. En aquest sentit, el descobriment d’aquest animal minúscul, que va viure fa entre 17 i 19 milions d’anys, és molt important perquè ajuda a tancar aquest abisme evolutiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa