MonPlaneta
Troben dos fòssils de dinosaure enterrats per una erupció volcànica fa 125 milions d’anys
Un dels dinosaures descoberts al costat d'una reproducció artística de l'aspecte que devia tenir en vida
Un dels dinosaures descoberts al costat d’una reproducció artística de l’aspecte que devia tenir en vida | Carine Ciselet

!--akiadsense-->

Un equip d’arqueòlegs xinesos i belgues ha descobert les restes fòssils en perfecte estat de conservació de dos exemplars d’una espècie de dinosaure desconeguda fins ara i que va viure a l’actual nord-est de la Xina fa uns 125 milions d’anys. Concretament, segons ha informat el Reial Institut Belga de Ciències Naturals a través d’un comunicat, el descobriment s’ha fet als Llits de Lujiatun, les capes més antigues de les formacions de Yixian, i segons tots els indicis els dos animals van ser sepultats per una erupció volcànics gegantina mentre eren al fons dels seus caus. L’estudi complet d’aquests dos exemplars, publicat a la revista científica ‘PeerJ’, revela que l’erupció volcànica els va cobrir de sediments fins o bé mentre encara eren vius o bé immediatament després de la seva mort, en un procés similar al que va convertir Pompeia, a Itàlia, en una ciutat atrapada en el temps després de l’erupció del volcà Vesuvi l’any 79. És per això que la nova espècie ha estat batejada com a Changmiania liaoningensis: “changmian”, en xinès, significa “son etern”.

Els treballs fets sobre les restes d’aquests dos animals indiquen que eren herbívors del grup dels ornitòpods i que van viure durant el Cretaci superior. Medien aproximadament 120 centímetres de llargada i, per la mida de la seva cua i la forma de les seves cames, devien ser corredors veloços. Tot i això, el lloc on han estat trobats i algunes característiques dels seus esquelets apunten a un hàbit curiós: els changmiania, segurament, cavaven els seus caus tal i com avui ho fan els conills. El seu coll i els seus avanbraços devien ser molt robustos, els seus omòplats mostren trets comuns amb la resta de vertebrats cavadors i, a més, la punta del seu morro tenia forma de pala.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa