MonPlaneta
Trobada per primer cop a Catalunya una xinxa d’aigua present en rius europeus
  • CA
Aphelocheirus aestivalis | Ekkerhardt Wachmann

La xinxa d’aigua Aphelocheirus aestivalis, un insecte heteròpter que es troba als trams mitjans i alts de rius ben oxigenats i conservats del continent europeu, ha estat trobada per primer cop a Catalunya —en concret, als rius Ter i Llobregat—, segons assenyala un article publicat a la revista ‘Limnetica’. Aquesta descoberta confirma la presència d’aquest insecte de la família Aphelocheiridae a la península Ibèrica i permet incorporar una nova família d’heteròpters a la fauna catalana.

Amb el descobriment d’aquesta espècie en sistemes fluvials a Catalunya, es completa el mapa actual de distribució peninsular de la família Aphelocheiridae, fins ara representat per dues espècies endèmiques, A. murcius i A. occidentalis, descrites des de fa anys en altres comunitats autònomes. De fet, en la bibliografia científica prèvia s’apuntava que les referències a A. aestivalis en territori ibèric podrien ser errònies, i molt probablement es correspondrien amb algun d’aquests endemismes o potser a d’altres encara per descriure.

Els nous exemplars d’aquest insecte fluvial —una xinxa reòfila amb una elevada especificitat d’hàbitat— van ser trobats en dos trams del riu Llobregat i del Ter que estaven distanciats per trenta-sis quilòmetres. Segons el treball, els exemplars mostren algunes diferències en les estructures genitals internes masculines en comparació a d’altres espècimens trobats en localitats europees. La distribució restringida i fragmentada de l’espècie i els seus requeriments biològics, com ara una bona qualitat ecològica dels sistemes fluvials, són factors que posen en perill la seva conservació futura i requereixen impulsar mesures urgents per conservar-ne l’hàbitat natural, alerten els experts.

La descoberta de la nova espècie en territori peninsular reflecteix l’esforç investigador en ecologia i biologia dels ecosistemes fluvials que duen a terme des de fa més de vint-i-cinc anys els experts del Grup FEHM de la UB i del CERM de la UVic-UCC a les conques hidrogràfiques del Llobregat i del Ter.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa