MonPlaneta
El tritó del Montseny es podria extingir pel canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic estan fent estralls en les poblacions de tritons del Montseny. L’espècie tot i que encara es troba en perill d’extinció, ha rebut un fort impuls amb el projecte Life Tritó Montseny gestionat per la Diputació de Barcelona, que es va iniciar l’any 2016 i s’allargarà fins al 2020.

La delegació de la UE ha pogut conèixer de primera mà quina és la feina que es fa en aquest programa i també han pogut debatre amb els coordinadors del projecte els plans a desenvolupar fins que conclogui al 2020.

Una de les principals preocupacions és que malgrat la població del tritó es mantingui estable el perill d’extinció continua latent, especialment per efectes de la hidrologia de la zona i el canvi climàtic.

Les delegades europees han aprofitat per visitar també les instal·lacions del Zoo de Barcelona, un dels centres on es fa la cria en captivitat del tritó, així com els seus hàbitats al Montseny. Així, el coordinador del projecte, Daniel Guinart, ha exposat que “la situació d’aquest amfibi segueix en perill crític, especialment per efectes del canvi climàtic, malgrat que la seva la població es mantingui estable en els diferents torrents del Montseny on habita”.

En aquesta línia, el projecte Life ha d’assegurar poder solucionar algunes d’aquestes principals amenaces a partir de la realització d’una cinquantena d’actuacions tant d’investigació com també de divulgació, però també d’intervencions en el territori com ara, garantir la connectivitats fluvials, restauració d’hàbitats de ribera o assegurar.

Per la seva banda, les responsables europees de fer el seguiment del projecte Life tritó del Montseny han assenyalat que aquest és un projecte de gran importància mediambiental pel territori , ja que els amfibis són una de les espècies que estan més en perill, i la seva presència és un indicador mediambiental de gran importància per conèixer la qualitat de les aigües i de l’entorn natural d’aquests territoris.

El projecte Life Tritó del Montseny està coordinat per la Diputació e Barcelona que compta com a socis la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Zoo de Barcelona i Forestal Catalana SA.

Els seus objectius són establir una major cobertura legal del tritó del Montseny, assegurar la viabilitat de les poblacions salvatges de l’espècie i ampliar la seva àrea de distribució, millorar la qualitat i quantitat d’aigua dels torrents, preservar el bosc de ribera i millorar la connectivitat ecològica, incrementar el coneixement de la biologia del tritó del Montseny i desvetllar els seus requeriments ecològics i amenaces i implicar i comprometre els agents del territori i a la societat en general en la conservació de l’hàbitat de ribera i la seva biodiversitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa