MonPlaneta
Tres quartes parts de Venècia són sota les aigües
La ciutat antiga de Venècia vista des de l’aire, mostrant el risc que correria el nucli si el nivell del mar pugés | Wikimedia Commons

Tres quartes parts de la ciutat de Venècia, a Itàlia, es troben inundades després de la pujada de les marees i les fortes tempestes que ha patit la regió i que han costat, almenys, la vida d’onze persones. Segons informa National Geographic, la plaça de Sant Marc de la ciutat està tancada i molts turistes han hagut de sortir del casc antic a cuita corrents o, fins i tot, han hagut de ser rescatats mentre, al mateix temps, els propietaris de les botigues d’aquesta icònica ciutat europea miraven de salvar tot el que podien dels seus negocis. Les inundacions, les pitjors dels darrers 10 anys, han fet pujar el nivell de les aigües fins a un metre i mig, la quarta xifra més alta que s’ha registrat mai.

Com la majoria dels indrets del continent que han estat catalogats com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la ciutat dels canals està greument amenaçada pel canvi climàtic i per la pujada del nivell del mar. Venècia, que es troba a una alçada molt baixa, sovint ha estat una de les icones d’aquest risc. Segons els experts, el nivell del Mediterrani podria pujar fins a un metre i mig fins a finals de segle, cosa que faria que inundacions com les d’aquesta setmana es produïssin dues vegades cada dia. Ara, de fet, les inundacions ja l’afecten unes quatre vegades l’any. Els dirigents de la ciutat han dissenyat un pla molt ambiciós per contenir les aigües però, segons afirma National Geographic, “es considera àmpliament que la corrupció ha alentit el procés”. El sistema, tal i com s’ha planificat, consisteix a un sistema de murs que haurien de protegir tant la ciutat com la llacuna de l’aigua del mar. Tot i això, la tecnologia en què es basa és antiga i alguns científics i enginyers no estan convençuts que, a llarg termini, pugui salvar una ciutat que alguns ja consideren condemnada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa