MonPlaneta
Tres projectes d’adaptació del litoral al canvi climàtic finançats amb l’impost al CO2
  • CA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va presentar aquest dimecres tres projectes relacionats amb el litoral i l’adaptació i mitigació del canvi climàtic que es desenvoluparan gràcies al Fons Climàtic. El Departament té deu projectes candidats, tres dels quals es van presentar dimecres durant la jornada ‘Avançar cap a un litoral més resilient i menys vulnerable al canvi climàtic’. En la presentació, el conseller Calvet va dir: “Avui tanquem un cercle que vam iniciar fa un any quan vaig apuntar que, en adaptació, engegaríem un pla de resiliència climàtica del litoral i un pla de resiliència climàtica dels territoris de muntanya. El canvi climàtic és un tema de present, no de futur. No podem esperar, la nostra obligació llavors era passar a l’acció. Fer acció climàtica. I així ho hem fet.” “El litoral és de les zones amb més risc de vulnerabilitat davant el canvi climàtic. Necessitem coneixement per avançar-nos i anticipar actuacions per reduir els seus efectes. Els recursos del Fons Climàtic permetran obtenir un coneixement precís dels efectes sobre el litoral i anticipar mesures de prevenció. El proper Gloria ens ha d’agafar preparats”, va puntualitzar Calvet.

Visita del conseller Calvet a algunes de les obres a zones afectades pel Gloria | Departament de Territori i Sostenibilitat
Visita del conseller Calvet a algunes de les obres a zones afectades pel Gloria | Departament de Territori i Sostenibilitat

“Expliquem sempre que per combatre el canvi climàtic necessitem reduir les emissions de CO2. Però, tan important com això, hi ha l’obligació com a societat d’adaptar-nos als canvis que ja avui està patint el nostre planeta. La biodiversitat, l’agricultura, el paisatge, ja noten les urpes, els efectes, de l’emergència climàtica en la qual ens trobem”, va dir el conseller, que va explicar que “els tres projectes sumen uns 12 milions d’euros i es desenvoluparan en quatre anys. Es desenvoluparan gràcies a les aportacions del Fons Climàtic, previst a la llei catalana de canvi climàtic i que es nodreix de la recaptació de l’impost de CO2”. La Comissió del Fons Climàtic és l’encarregada de la gestió del Fons i la tria dels projectes, prioritzats segons el seu potencial de reducció d’emissions i de reducció de la vulnerabilitat davantdel canvi climàtic, així com de beneficis socials i eficiència econòmica. Cal recordar que la UE ha fixat el 2050 com la data límit per assolir la neutralitat de les emissions. El Fons es nodrirà principalment de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 de determinats vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes). Tot i que enguany només es pugui recaptar la meitat de l’impost meritat el 2020, a partir del 2022 s’espera que la recaptació pugui tenir lloc cada primer trimestre. Pel conseller, “recaptem amb l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles, creem aquest Fons Climàtic, i ho tornem a la societat en forma de projectes que ens permeten adaptar-nos, ser més resilients, i seguir avançant cap a la neutralitat de les emissions”.

La platja de Tossa després del pas del Glòria
La platja de Tossa després del pas del Glòria | ACN

El Sistema d’Informació Dinàmica del Litoral (SIDL) té com a objectiu recollir, elaborar i posar a disposició de les administracions, ciutadania i empreses la informació geolocalitzada i el coneixement sobre la costa catalana, tenint en compte la present situació d’emergència climàtica, per fer front a les seves vulnerabilitats. El projecte inclou un monitoratge extensiu i freqüent de la zona litoral, a partir de l’observació de diferents paràmetres mitjançant satèl·lits, sensors aerotransportats, drons i instrumentació de camp. Serà un sistema únic, que reunirà sota una mateixa interfície de visor de mapes tant dades d’observació de la zona litoral com projeccions climàtiques i anàlisi del risc, que permetrà l’anàlisi temporal i predictiu de les dades. Es tracta d’una eina necessària per als responsables de l’ordenació i gestió del territori en general i del medi natural en particular per a un desenvolupament sostenible. El projecte té un cost aproximat de 9 MEUR i es preveu el seu desenvolupament en un termini de quatre anys.

La Monitorització i predicció meteo-oceanogràfica a la costa, impulsat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), vol aportar informació suficient, a temps real, provinent del monitoratge de diferents variables meteoceanogràfiques per a fer un bon seguiment i vigilància de l’estat de la mar mitjançant l’enfortiment de la infraestructura d’observació marítima. També es planteja desenvolupar un sistema operacional de predicció oceanogràfica modern i integrat. El sistema serviria per millorar els avisos amb l’objectiu d’evitar danys ocasionats per l’increment dels temporals marítims a causa del canvi climàtic. Les actuacions inclouen la implantació de xarxes de boies (4 boies), instal·lació i posada en marxa un sistema de Radar HF (High Frequency), manteniment de la xarxa de radar HF i boies, i implementació d’un sistema de predicció oceanogràfica. El seu cost es calcula en 1,8 MEUR i també es desenvoluparia en quatre anys.

El Pla d’Informació Integral del Canvi Climàtic a Catalunya (Plataforma ClimCat), a càrrec de l’SMC i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), té com a objectiu proporcionar als diversos usuaris un catàleg complet i robust d’informació i dades climàtiques per a l’estimació del canvi climàtic a Catalunya, i amb la integració d’un sistema d’actualització constant. La Plataforma incorporarà una metodologia per combinar diferents fonts de dades climàtiques que permeti identificar, segons la variable requerida, els models que proporcionen la informació més sòlida per a l’anàlisi del clima futur a Catalunya. La proposta també inclou la possibilitat d’integrar, a banda de projeccions climàtiques, prediccions estacionals i per dècades. El cost s’estima en 1,23 MEUR.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa