MonPlaneta
Tres anys de presó per al científic responsable dels primers bessons modificats genèticament
  • CA

El responsable del naixement dels primers bessons modificats genèticament, He Jiankui, ha estat condemnat a tres anys de presó. L’any 2018, el científic xinès va anunciar que dos nadons havien nascut amb l’ADN modificat per fer-los resistents al VIH fent servir l’eina d’edició genètica CRISPR-Cas9, que ha estat emprada en circumstàncies semblants en adults amb resultats prometedors. L’anunci va causar una gran polèmica entre la comunitat científica per les seves implicacions ètiques, de privacitat i de coneixement informat dels pares dels nadons. És per tot això que, aquest dilluns, un tribunal ha condemnat He a tres anys de presó i una multa de més de 400.000€.

Els dos científics amb qui va treballar, Zhang Renli i Quin Jinzhou, també han estat condemnats per infringir els codis ètics de la ciència i la medicina i per violació de les normes que regulen aquest tipus d’experiments a la Xina. En el cas de Zhang, ha estat condemnat a dos anys de presó i una multa de més de 100.000€; Qin ha rebut una sentència d’un any i sis mesos que ha quedat en suspens i una multa d’uns 60.000€. Tots tres es van declarar culpables durant el judici. A més d’aquestes condemnes, han quedat exclosos de per vida per treballar en cap servei de reproducció assistida.

A dia d’avui, editar els gens d’embrions que seran gestats està prohibit a molts països del món. Per a les autoritats xineses, He va dur a terme el seu treball perseguint la seva fama i fortuna personals i evadint expressament qualsevol tipus de supervisió, a més de falsificar documents per esquivar la prohibició en vigor a la Xina de donar assistència reproductiva a portadors del VIH.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa