MonPlaneta
Tremosa vol “prioritzar” la inversió en recerca i destaca la importància dels tests diagnòstics
  • CA

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha presidit aquest dilluns la inauguració de la nova planta pilot de Qiagen al Parc Científic de Barcelona. “En els moments que vivim, més que mai aquest país ha d’invertir i prioritzar la recerca i la innovació”, ha assegurat. Tremosa ha destacat la importància de disposar d’eines de detecció del coronavirus, com els tests elaborats per Qiagen, per “afinar” el diagnòstic i evitar contagis asimptomàtics. “Són els que estressen el nostre sistema de salut i paralitzen les línies de producció de moltes empreses”, ha alertat. El kit de diagnòstic PCR creat per Qiagen permet tenir els resultats en una hora. Amb la nova planta, la companyia espera doblar la capacitat de fabricar aquests tests.

El grup Qiagen va arribar a Barcelona el 2018 amb l’adquisició de Stat-Dx, una empresa biotecnològica incubada des del Parc Científic de Barcelona. Aquesta companyia va crear una tecnologia innovadora en matèria de diagnòstic molecular que, amb motiu de la pandèmia, han “transformat i adaptat” per respondre a la demanda mundial de detecció de la covid. Aquesta eina permet diferenciar el coronavirus d’altres 21 patògens respiratoris d’una manera “àgil, veloç i accessible” per als professionals de la salut. Davant l’augment de la demanda, Qiagen ha decidit invertir en una segona planta pilot per elaborar aquests tests. D’aquesta manera, la companyia disposarà de més de 2.000 metres quadrats operatius i més de 250 professionals, entre operaris de planta farmacèutica, enginyers d’operacions i científics de recerca i desenvolupament.

“Mentre no arriba la vacuna, és una notícia magnífica que es generin eines de detecció de la covid-19 com aquesta de Qiagen”, ha celebrat el conseller. Tremosa ha assegurat que calen diners públics per impulsar projectes com els que acull el Parc Científic de Barcelona i ha afirmat que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement “obliga” a les administracions a augmentar la inversió en recerca. A la visita, el cap del Departament d’Empresa i Coneixement també ha conegut els plans del grup, que passen per la construcció d’una tercera línia de producció i dedicar més espai a R+D. Actualment, l’empresa proveeix solucions de diagnòstic molecular a més de 500.000 clients a tot el món. Des del centre al Parc Científic, comercialitza la solució a més de 70 països de la Unió Europea, Àsia, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord. A l’acte d’inauguració, el director general de Qiagen Espanya, Nik Baumann, ha assegurat que els tests diagnòstics impulsats des de Barcelona són una “prova” de la riquesa del teixit emprenedor de Catalunya.

“El Parc Científic va néixer amb la missió de potenciar la investigació i transferència de coneixement. Volíem esdevenir una comunitat de recerca de referència internacional i beneficiar el lideratge científic de Catalunya, el seu increment econòmic i l’atracció de talent. Veiem com aquesta voluntat és cada cop més real i comporta una gran creixement i influeix de manera positiva a tot Catalunya, fomentant la cerca de coneixement i augmentant els llocs de treball”, ha assegurat el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa