MonPlaneta
Traslladen 55 ous i 21 cries de tortuga careta de dos nius de la platja de la Pineda
Els ous de tortuga careta retirats dels nius de la platja de la Pineda
Els ous de tortuga careta retirats dels nius de la platja de la Pineda | ACN

!--akiadsense-->

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha obert aquest dimarts els dos nius de tortuga careta de la platja de la Pineda de Vila-seca (Tarragonès), després que la nit de diumenge comencessin a néixer les primeres tortugues. L’objectiu és traslladar els ous viables per a la seva incubació artificial, i evitar riscos derivats de la baixada de la temperatura ambient, que podria acabar afectant negativament la posta. S’han traslladat 55 ous dels dos nius: 25 del primer -que contenia 141 ous- i 30 del segon -que en tenia 74-.

D’aquest segon niu ja s’havien traslladat catorze ous més inicialment quan es va reubicar el niu a la platja per evitar inundacions. D’aquests, la meitat es van enviar a la Fundació CRAM i l’altra al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), per diversificar l’estudi d’aquesta espècie. La resta dels ous no han resultat viables, de manera que la posta ha presentat una fertilitat global del 50%.

Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat obrint els nius de tortuga careta a la platja de la Pineda
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat obrint els nius de tortuga careta a la platja de la Pineda | ACN

!--akiadsense-->

Des de la nit de diumenge del primer niu han nascut 21 tortugues: nou durant la primera nit, dues més la nit passada, quatre que s’han trobat dins el niu i sis més que estaven sortint de l’ou. Tant les cries, que han nascut immadures -amb 55 dies d’incubació-, com els ous viables s’han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la cria i incubació artificial, fins que els exemplars es puguin alliberar al mar.

Una cria de tortuga careta sortint de l'ou a la platja de la Pineda
Una cria de tortuga careta sortint de l’ou a la platja de la Pineda | ACN

!--akiadsense-->

Els dos nius corresponen a la mateixa tortuga careta, la Mascletà, la primera que torna a Catalunya per niar. Se sap perquè tenia col·locat un microxip identificatiu des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels.

Des de la primera posta a mitjan juliol, el GEPEC ha coordinat gairebé 400 persones voluntàries que s’han apuntat, en torns de quatre hores, per custodiar els nius dia i nit. L’Ajuntament de Vila-seca ha posat a disposició la policia local i els operaris de l’àrea de serveis públics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa