Traslladats a Israel per ser alliberats deu voltors criats a Catalunya

El Centre de Fauna de Vallcalent col·labora amb l’Autoritat Israeliana de Parcs i Natura en el programa de reintroducció d’aquesta espècie al sud-est europeu

Trasllat d'un dels voltors del centre de Vallcalent

Trasllat d’un dels voltors del centre de Vallcalent | Departament de Territori i Sostenibilitat

Un total de deu voltors recuperats al Centre Fauna de Vallcalent (Segrià) han deixat aquest dilluns les instal·lacions del Centre per ser traslladats a Israel, amb l’objectiu de ser alliberats en aquest país. L’actuació forma part del programa de reintroducció d’aquesta espècie al Pròxim Orient, en què el Departament de Territori i Sostenibilitat col·labora des de l’any 2015, mitjançant un acord amb l’Autoritat Israeliana de Parcs i Natura (INPA).

Aquest país ha registrat una davallada de la població de voltors en les darreres dècades per diferents motius. Malgrat els esforços de conservació, la recuperació no s’està produint al ritme esperat. Per evitar-ne l’extinció, el govern ha decidit importar-los d’Europa, ja que no hi ha diferències genètiques significatives entre uns voltors i altres. L’èxit de la reintroducció pot beneficiar també les poblacions d’aquests carronyaires als Balcans i tot sud-est europeu, des d’on els exemplars més joves migren a Israel durant la temporada d’hivern. Amb els exemplars d’avui, Catalunya ha cedit fins al moment un total de 114 voltors a Israel (20 durant aquest 2019), que reforçaran les poblacions del sud-est europeu i n’enriquiran la seva variabilitat genètica. D’aquests, casi una seixantena han estat ja alliberats.

Els deu exemplars de Vallcalent han estat traslladats en avió fins a Tel Aviv. Allà es traslladen als llocs d’alliberament on es quedaran uns mesos tancats a una gàbia d’aclimatació per tal que s’adaptin al nou entorn. Israel ja ha documentat un mínim de dues reproduccions en estat salvatge dels exemplars catalans. Alguns dels voltors enviats han estat incorporats a un programa de cria en captivitat de l’espècie mitjançant el qual s’han obtingut també ja 4 reproduccions.

Un dels voltors de Vallcalent abans de ser traslladat a Israel

Un dels voltors de Vallcalent abans de ser traslladat a Israel | Departament de Territori i Sostenibilitat

Durant aquesta tardor el Centre de Fauna Vallcalent ha experimentat un augment en les entrades d’exemplars de voltor, principalment animals joves i inexperts que ingressen d’arreu del territori quan després de diversos dies sense poder reprendre el vol són localitzats i capturats per particulars o Agents Rurals. El voltor comú a Catalunya és una espècie protegida, però no amenaçada, atès que la població s’ha incrementat de manera molt notable els darrers anys. Darrerament, les entrades d’aquesta espècie s’han incrementat i actualment ingressen al voltant d’un centenar de voltors comuns en el conjunt dels Centres de Fauna de Catalunya. L’increment d’ingressos es deu també a la recuperació de les poblacions de voltor comú. Segons el cens de 2018, actualment hi ha 1.628 parelles a Catalunya. Es troben colònies als penya-segats de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, la Noguera, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Priorat i el Segrià.

Catalunya és dels pocs llocs del món amb presència de les 4 espècies de voltor: comú, negre, aufrany i trencalòs. La coexistència dels 4 voltors facilita l’eliminació de les restes animals dels camps i muntanyes, contribuint a mantenir el cicle ecològic de les zones naturals.

Nou comentari