MonPlaneta
Traslladat a Alemanya l’últim poll de trencalòs nascut en captivitat aquesta temporada
El poll de trencalòs que va ser traslladat a Alemanya | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià) va traslladar aquest dimarts al zoo d’Aquisgrà (Alemanya) l’últim poll de trencalòs nascut aquesta temporada en captivitat dins del Programa Europeu per a la Conservació d’Espècies Amenaçades del Trencalòs, coordinat per la Vulture Conservation Foundation. El poll va néixer al centre de Fauna de Torreferrussa el 18 de febrer, amb una genètica privilegiada. El seu pare provenia del Pirineu, de manera que aportava una variabilitat genètica molt apreciada al projecte. Per això, es va traslladar a Vallcalent el 25 de febrer perquè els seus progenitors de Torreferrussa no tenien gaire experiència en la cria de polls. L’equip científic va decidir el canvi per assegurar l’èxit del seu desenvolupament. D’aquesta manera, el poll va ser adoptat per una de les tres parelles reproductores existents a Vallcalent.

Un cop a Alemanya, l’exemplar s’incorporarà a l’estoc reproductor dins del Programa Europeu de Conservació d’Espècies Amenaçades del Trencalòs, que ha permès reintroduir exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció a indrets d’Europa on s’havia pràcticament extingit, com ara els Alps, el Massís Central, el Baix Maestrat i la serra de Cazorla. Els centres de fauna de la Generalitat participen en el programa de cria en captivitat del trencalòs a partir de la signatura d’un conveni amb la Vulture Conservation Foundation el 2003. Els primers trencalossos van arribar als Centres de Fauna de Torreferrusa i Vallcalent el 2006 i 2005, respectivament.

Durant la temporada de cria del 2019 quatre parelles -una a Torreferrussa i tres a Vallcalent- de les sis existents han arribat a pondre 12 ous. D’aquests, n’han eclosionat cinc. A banda del poll que ha estat traslladat, els altres quatre van néixer a Vallcalent, i han estat alliberats en diversos projectes de reintroducció on la fundació col·labora. Concretament, un va ser alliberat el juny al Parc Natural de Tinença, en el marc del projecte Maestrat, un altre el maig a Grands Causses (França) el marc del projecte LIFE GypConnect, un altre el juny al Parc Natural de les Serres de Cazorla, Segura i Les Villes, i un altre el maig al Parc Natural de Castril, ambdós últims dins del marc del projecte Andalús.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa