MonPlaneta
El trànsit és el responsable del 80% de la contaminació acústica a les grans ciutats

El soroll que genera el trànsit està entre els quatre factors ambientals amb major impacte sobre la salut de les persones i provoca més del 80% de la contaminació acústica a les grans ciutats de l’Estat espanyol, entre les quals, Barcelona. Així ho confirmen dades de l’Estudi del Soroll impulsat per l’Observatori de Salut i Mediambient de l’Institut DKV de Vida Saludable en col·laboració amb la GAES, i desenvolupat per ECODES. L’estudi estableix que l’impacte provocat pel soroll del trànsit es podria reduir del 33% al 6%, limitant simplement la velocitat de 50 a 30 km/h en zones urbanes.

En aquest sentit, s’ha de destacar l’associació entre el soroll del trànsit i els ingressos hospitalaris d’adults i nens ja que el soroll ambiental per trànsit augmenta les probabilitats de patir un ingrés hospitalari per causes respiratòries, a més a més d’incrementar la mortalitat per causes cardiovasculars, respiratòries i per diabetes en persones majors de 65 anys, principalment als nuclis urbans de les grans ciutats.

Barcelona i Madrid entre les més sorolloses del món

Barcelona és la ciutat amb més contaminació acústica de l’Estat espanyol i la setena del món, mentre que Madrid ocupa el 16è lloc a nivell mundial i el segon a nivell nacional. No obstant això, els madrilenys són els ciutadans que més creuen que la seva ciutat és sorollosa (74%), per davant de Barcelona (65%), Sevilla (57%) o València (56%). En general, la gran majoria de ciutadans té en compte si l’entorn és sorollós a l’hora de triar el seu habitatge o lloc de residència, encara que per al 53% no és una qüestió decisiva.

Pel que fa a l’àmbit laboral, cal destacar que el 71% dels ciutadans consideren el soroll com un gran entorpidor de la concentració. En aquesta línia, sembla que aquells que treballen a les grans urbs com Madrid i Barcelona estan més acostumats a la contaminació acústica i asseguren tenir menys problemes de concentració amb soroll al seu voltant.

Un fenòmen que afecta a tot Europa

A Europa, aquesta situació afecta cada dia a més de 70 milions de persones, que perden a l’any 1,6 milions d’anys de vida saludable arran del soroll ambiental. Aquest fenomen provoca uns 10.000 casos de morts prematures anuals en el continent. Al voltant de 50 milions de ciutadans europeus que viuen en zones urbanes pateixen nivells de soroll de trànsit excessivament alts per la nit, i per a 20 milions de persones el soroll nocturn del trànsit té realment un efecte perjudicial sobre la salut, segons dades de la Comissió Europea.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaume a setembre 24, 2017 | 22:34
    Jaume setembre 24, 2017 | 22:34
    El primer contaminador acústic de Barcelona és el seu ajuntament.Es horrible el soroll que fan els seus camions de recollida d´escombraries i tota la nit.Horrible,no es pot dormir gens bé
  2. Icona del comentari de: l a gener 25, 2019 | 11:53
    l gener 25, 2019 | 11:53
    ven dit jaume

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa