MonPlaneta
La transició energètica marca el Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local de la Diputació de Barcelona
Foto grup Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local
Foto de grup dels assistents al Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local organitzat per la Diputació de Barcelona | Judit Contreras – Diputació de Barcelona

!--akiadsense-->

La implicació dels municipis en la defensa mediambiental i la lluita contra el canvi climàtic han estat centrals als debats celebrats en el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, que va tenir lloc aquest dimarts al recinte de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. La trobada, en què van participar més de 400 persones entre alcaldes, regidors i tècnics municipals i gestors i consultors empresarials de l’àmbit energètic i mediambiental, va ser inaugurat pel president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que va destacar la implicació de la corporació en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, un dels eixos d’actuació al llarg d’aquest mandat 2015-2019.

En la seva intervenció Castells, va remarcar el paper dels municipis i tot món local, promovwnr actuacions i accions en aquesta lluita transformadora cap a una societat més sostenible. En aquesta línia, també va destacar la feina de la DiBa en la línia dels ODS, com ara la instal·lació de calderes de biomassa per l’escalfament d’edificis públics, l’augment dels vehicles elèctrics, les intervencions de millora de l’eficiència energètica en llars de persones grans i famílies en situació de pobresa energètica, un programa cartogràfic per tenir geoinformació aèria dels municipis i traçar un atles de sostenibilitat urbana per aprofitar millor els recursos i desenvolupar-los de manera més eficient, i també en la promoció de dispositius mòbils o de bigdata, en temes com l’enllumenat públic o els residus. Marc Castells també va recordar altres accions que s’estan impulsant per a la millora del territori i el gaudi dels seus recursos naturals, com ara el projecte de Vies Blaves, amb l’adequació més de 300 quilòmetres al llarg dels rius Llobregat, Cardener i Anoia.

Marc Castells
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, durant la seva intervenció | Judit Contreras – Diputació de Barcelona

El primer acte de la jornada va ser la commemoració del desè aniversari del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, una iniciativa de la Comissió Europea després d’adoptar el paquet de mesures sobre el clima i l’energia fins a 2020. L’objectiu d’aquest Pacte, renovat el 2015 i que compta amb més de 7.000 autoritats locals i regionals de 57 països, entre els quals 227 municipis de la província de Barcelona, és reduir les emissions de CO2 almenys un 40% abans de 2030 i adoptar un enfocament integral de l’atenuació i l’adaptació al canvi climàtic. En aquesta commemoració hi van participar deu alcaldes en representació de la demarcació i que van explicar exemples d’actuacions mediambientals en els seus territoris.

El Fòrum també va incoure tres plenaris amb tècnics i especialistes en temes energètics i mediambientals, que van abordar aspectes com els passos de la transició energètica, l’adaptació i la resiliència en l’adaptació a partir de l’aprenentatge de la natura i l’energia circular i verda. En un altre espai, es van fer sessions participatives per posar en contacte professionals i intercanviar experiències en aspectes com la gestió de l’aigua, millores en l’eficiència energètica o la biomassa com a nova economia rural, o l’economia circular en l’edificació. Finalment, en un tercer espai es van organitzar accions lúdiques per crear dinàmiques adaptades als interessos dels mateixos participants al voltant dels reptes del futur o el model de governança en la lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa