MonPlaneta
Tractorada en rebuig al retrocés de 500 metres de la línia de costa del Delta de l’Ebre
Els efectes de Gloria. Aquí es veuen, juntes, inundacions per aigua de mar (fins 3 km terra endins), fluvials i per saturació de sòls i dificultat de drenatge.
Els efectes de Gloria. Aquí es veuen, juntes, inundacions per aigua de mar (fins 3 km terra endins), fluvials i per saturació de sòls i dificultat de drenatge. | Sentinelles Copèrnic

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos (UP) rebutja l’estratègia anunciada pel Ministeri de Transició Ecològica que, segons destaca el sindicat, implica un retrocés de 500 metres en la línia marítimo-terrestre del Delta, a l’hemidelta esquerre. “Aquesta proposta inadmissible, amb altres greuges acumulats els últims anys al territori, han fet plantejar un seguit d’accions al sindicat, inclosa una tractorada aquest desembre”, informa UP, a través d’un comunicat. El sindicat argumenta que aquesta convocatòria de protesta respon als “greuges” al territori per part del govern espanyol i exigeix accions urgents a l’administració per evitar que es degradi més el Delta de l’Ebre i a favor de la seva supervivència. Unió de Pagesos traslladarà, en una reunió amb el secretari d’estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, l’11 de desembre, que no accepta “un altre pas enrere” pel que fa al futur i a la protecció del Delta. Considera que l’estratègia de l’Estat és “un despropòsit” pels efectes que comporta anar disminuint el terreny, “tenint en compte que es disposa de mitjans tècnics per protegir-lo i que els danys que va provocar el temporal Glòria van posar de manifest la fragilitat de la zona i la necessitat que s’actués amb la màxima urgència per salvar-la”, exposa en el comunicat.

El secretari general d'Unió de Pagesos, Joan Caball, durant la roda de premsa
El secretari general d’Unió de Pagesos, Joan Caball, durant la roda de premsa | ACN

!--akiadsense-->

Per a Unió de Pagesos, l’actitud del govern espanyol pel que fa al Delta, a curt i a llarg termini, evidencia “una falta de respecte cap al territori i els seus habitants, sense tenir en compte les seves necessitats”. El sindicat recorda que el Delta ha anat perdent terra des de fa 60 anys, amb una acceleració del procés aquests últims, i assegura que les administracions no han dut a terme cap actuació eficaç per posar-hi fre. “La degradació és tan accelerada que si es perd la barra del Trabucador, istme de sis quilòmetres que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya, els temporals de mar de pròximes tempestes també començaran a fer desaparèixer el Delta per la seva part sud, ja que sembla que fins i tot s’ha decidit aturar el camí de guarda previst”, diu UP. Segons el sindicat, el petit temporal de finals de novembre, que va afectar especialment Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, ja va fer entrar la mar a l’illa de Buda, com va passar amb el Glòria a final de gener. “Aquest fet posa en evidència què passaria amb un altre probable Glòria aquest hivern”, argumenta UP.

Pla aeri del mar penetrant als arrossars a la zona de la Marquesa, al delta de l'Ebre
Pla aeri del mar penetrant als arrossars a la zona de la Marquesa, al delta de l’Ebre | ACN

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos conclou, en fer balanç de les obres i accions realitzades, que, tot i que s’han invertit molts milions, han estat “fallides”, i que també “han fet perdre capacitat productiva”. El sindicat posa d’exemple els anomenats filtres verds creats el 2008, dos aiguamolls pensats per depurar les aigües dels arrossars abans d’abocar-les a les badies dels Alfacs i el Fangar, amb un cost de més de 25 milions d’euros i l’expropiació de 120 hectàrees d’arrossars, i “que han acabat abandonats i erms”. A la vegada recorda que tampoc va reeixir el projecte de la finca Bombita, de 510 hectàrees, entre les quals més de 300 d’arròs, en el què hi van invertir 9,5 milions d’euros per fer-hi actuacions mediambientals. “Ara també està abandonada”, lamenta UP. El sindicat xifra el balanç de terres perdudes al Delta amb la inacció de l’Administració estatal els últims anys en més 700 hectàrees “en una zona humida reconeguda mundialment com a referent d’equilibri entre 20.000 hectàrees d’arrossar i més de 1.700 de llacunes”. A part de criticar l'”acció incompetent” de l’estat espanyol, el sindicat considera que el govern català porta anys “situant-se en un segon pla” respecte a les actuacions de l’Estat. “Tampoc ha gestionat ni ha blindat àmbits que eren de la seva competència, com és el cas de la Xarxa Natura 2000, catalogada a Europa”, retreu UP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa