MonPlaneta
El tractament de prevenció del VIH ja està disponible a Catalunya

El nou tractament per a la prevenció del VIH -l’anomenada profilaxi preexposició o PrEP- començarà a dispensar-se a càrrec del sistema de salut públic català amb la previsió de beneficiar prop de 2.500 persones. Així ho van avançar aquest divendres el secretari de Salut Pública, Joan Guix; el director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques, Joan Colom; i la directora de l’àrea de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes, en una roda de premsa per explicar les novetats de la inclusió d’aquest fàrmac, que s’ha demostrat molt eficaç en la prevenció de la infecció en persones amb un risc elevat.

La PrEP es recomana a homes que practiquen sexe amb homes, dones transsexuals i persones que exerceixen la prostitució sense utilitzar el preservatiu, col·lectius que es considera que tenen una incidència de VIH superior un 2% anual. L’únic fàrmac autoritzat per ara com a PrEP és un sol comprimit, d’una sola presa diària per via oral, que es tolera bé i no presenta efectes secundaris rellevants.

A nivell individual, la PrEP és gairebé del tot efectiva si es pren com es prescriu. Es preveu una implantació de l’estratègia adaptada a les diferents realitats territorials i apropant-la a les necessitats de la població. En concret, es prescriurà a les unitats d’ITS de Drassanes Express i de BCN Checkpoint, així com a les 19 unitats funcionals de VIH-SIDA repartides per arreu de Catalunya.

A nivell poblacional, combinada amb altres estratègies de prevenció (com el cribratge del VIH i la promoció de l’ús del preservatiu) la PrEP s’ha evidenciat que està contribuint a reduir els nous diagnòstics, que a Catalunya s’estimen en 600 anuals. De fet, on s’ha implementat des del sistema públic l’estratègia ha estat més exitosa, entre d’altres raons perquè es redueix el nombre de persones que usen la PrEP pel seu compte, adquirint-la per internet malgrat estar prohibit i exposant-se al perill en quant al desconeixement de l’origen i la veracitat del fàrmac i a la manca d’un seguiment adequat.

En aquest sentit, l’estratègia va més enllà de la prescripció d’un fàrmac, suposa una intervenció integral que inclou cribratge, diagnòstic i prevenció d’altres ITS, consell assistit per a detectar altres necessitats i derivació a diferents serveis i recursos especialitzats.

Des de l’any 2015 Catalunya treballa per la implementació de la PrEP amb grups d’experts per valorar la factibilitat i el monitoratge d’aquesta estratègia. De fet, es va impulsar l’aprovació de la PrEP i la sol·licitud de la comercialització de la PrEP al Govern de l’Estat i s’han dut a terme tres estudis sobre la seva efectivitat que han permès tractar més de mig miler de persones que potencialment estaven en risc i entre les quals no s’ha produït cap nou cas d’infecció per VIH.

El finançament de la PrEP va a càrrec íntegrament de la Generalitat i suposarà una inversió aproximada de 840.000 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa