MonPlaneta
Torra: “La recerca i la investigació han de ser centrals en el desenvolupament del país”
El president Torra i la consellera Chacón entregant un dels Premis Nacionals de Recerca
El president Torra i la consellera Chacón entregant un dels Premis Nacionals de Recerca | ACN

!--akiadsense-->

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement i presidenta de la Fundació Catalana de Recerca i la Innovació, Àngels Chacón, va lliurar aquest dimarts els Premis Nacionals de Recerca 2018 i va reivindicar que “la recerca i la investigació han de ser una peça central en el desenvolupament i el creixement del país”. Torra va tenir paraules d’agraïment als guardonats d’uns premis que “ens permeten fer visible la qualitat d’un ecosistema de recerca que situa Catalunya en el primer nivell de l’àmbit del coneixement” i que també serveixen per “reconèixer un dels àmbits fonamentals en els quals treballem com a país: la revolució del coneixement”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu va recordar que “per situar la recerca en el lloc que mereix”, des del Govern s’ha impulsat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement i la Llei de la Ciència, que ja té preparat el seu avantprojecte. Segons el president Torra, aquestes eines “han de permetre a tots els actors de l’ecosistema del coneixement intensificar els seus vincles i construir una economia que tingui en el coneixement el seu eix vertebrador”. Per la seva banda, la consellera Chacón va afegir que “cal saber comunicar i disseminar de forma efectiva la ciència per arribar a les generacions joves, generant vocacions científiques, i al teixit productiu, tot construint sinergies entre ciència i indústria”.

El president Torra durant el seu discurs a l'entrega dels Premis Nacionals de Recerca
El president Torra durant el seu discurs a l’entrega dels Premis Nacionals de Recerca | ACN

!--akiadsense-->

Durant la seva intervenció, el President va fer referència a la crisi climàtica i va recordar que “Catalunya ha estat pionera a desplegar accions concretes per lluitar contra els efectes del canvi climàtic”. El 2017 es va aprovar la Llei del Canvi Climàtic, que inclou tot un seguit de compromisos i reptes per fer front a aquest objectiu. Aquesta fita va representar un punt d’inflexió a Catalunya, ja que posa a disposició d’administracions, associacions, entitats, institucions i particulars, una nova eina per fer front a una problemàtica “que requereix de la implicació de tothom”. A més a més, el passat mes de maig, Catalunya va declarar l’emergència climàtica. El cap de l’Executiu va recordar que el proper 17 de gener se celebrarà la primera Cimera Catalana davant l’Emergència Climàtica perquè “hi ha en joc: la gestió de l’aigua disponible, la nostra costa i el conjunt dels nostres ecosistemes, la nostra salut”.

Els Premis Nacionals de Recerca, que enguany arriben a la seva 29a edició, són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya i amb les quals el Govern, a través de la FCRi, reconeix l’activitat investigadora dels científics vinculats al país, la col·laboració entre el sector públic i privat, les accions de mecenatge i la divulgació científica a través dels mitjans de comunicació. Els guardonats d’enguany han estat la cosmòloga i astrofísica teòrica Licia Verde; l’investigador en edició gènica i biologia sintètica Marc Güell; el Programa NanoEduca, que acosta la nanociència i la nanotecnologia als alumnes i professors de Secundària i Batxillerat; la Fundació Pasqual Maragall per la seva promoció de la recerca en l’Alzheimer i Repsol-BSC Research Center per la seva investigació en problemes geofísics i altres reptes de Computació d’Alt Rendiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa