MonPlaneta
Torra garanteix als centres de recerca la viabilitat dels projectes a càrrec del fons Feder
  • CA
El president Torra durant la primera Cimera Catalana d'Acció Climàtica
El president Torra durant la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica | Presidència de la Generalitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha garantit als centres de recerca la viabilitat de tots els projectes que havien d’anar a càrrec del fons Feder. El cap de l’executiu català, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, s’han reunit aquest dimecres amb representants d’aquests centres per traslladar-los aquest compromís del Govern. La reunió també ha servit per compartir l’estratègia de l’executiu en l’àmbit de la recerca després de la reprogramació del fons Feder, que ara es reassigna d’acord amb els criteris establerts per la Comissió Europea, i facilita atendre les urgències derivades de la crisi de la covid-19.

D’aquesta manera, el Govern explica que ha pogut atendre despeses extraordinàries i urgents derivades de la pandèmia i, a la vegada, garantir la solvència financera de la Generalitat, ja que la reassignació dels fons no ha comportat “en cap cas” una reducció dels recursos disponibles. Pel que fa a la viabilitat dels projectes, l’executiu afirma que caldrà buscar les solucions particulars per a cada cas, però, com a criteris generals, es recorrerà a diferents estratègies de finançament: o bé finançar amb recursos propis del 2020 els projectes més immediats, o bé finançar amb recursos propis del 2021 els projectes que tenien prevista la seva posada en marxa més endavant, o reprogramar en el nou Programa Operatiu 2021-2027.

Finalment, des del Govern s’informa que aquest any hi havia un risc “força elevat” de perdre una partida “significativa” pel retard en l’execució i la certificació d’alguns dels projectes que estaven inclosos dins el Feder 2014-2020. En canvi, la reprogramació “ha permès” assolir els nivells mínims de certificació de despesa exigits per la Comissió Europea pel 2020 i, per tant, “queda garantit” que la Generalitat no perdrà cap dels recursos previstos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa