MonPlaneta
Tombats els parcs eòlics Tramuntana 1, 2 i 3 a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta

La Ponència d’Energies Renovables ha considerat inviables els emplaçaments de tres parcs eòlics més a les Terres de l’Ebre. Són ja 20 dels 35 nous projectes eòlics que han presentat les promotores des de l’aprovació del decret 16/2019 d’emergència climàtica. Els últims que ha tombat l’òrgan tècnic són els parcs Tramuntana 1, 2 i 3, que s’emplaçaven a Flix i Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i a Corbera d’Ebre (Terra Alta). D’altra banda, la Ponència veu viable l’emplaçament per ampliar el parc Colladetes del Perelló (Baix Ebre) però adverteix que un dels nous 4 aerogeneradors pot afectar l’àliga cuabarrada i demana que es tramiti el projecte avaluant “l’efecte acumulatiu” de les centrals que ja funcionen a la zona.

Els parcs Tramuntana 1, 2 i 3 contemplaven la instal·lació de 9 aerogeneradors cadascun. Formen part d’un paquet de 5 parcs que l’empresa ABO Wind Espanya i la filial Energia Eòlica Tramontana van presentar a l’agost per construir-los a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. La ponència ambiental argumenta, en els tres casos, que “existeixen elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables per l’afectació a l’àliga cuabarrada, espècie protegida i amenaçada de la fauna salvatge autòctona”. Durant el mes d’octubre, l’Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta han presentat un total de tres informes desfavorables als projectes de les centrals eòliques Tramuntana 3, 4 i 5, els dos últims pendents del pronunciament de la Ponència, i que afecten els termes de Gandesa i Bot. Tot i l’oposició de la comarca a rebre més centrals eòliques, l’òrgan tècnic n’ha validat dues, les Crestes a Batea i els Empedrats al Pinell de Brai – com també tres parcs al terme de Tivissa-. Mentrestant l’empresa Naturgy ha sol·licitat el permís d’obres de les tres centrals que es van tramitar amb l’antic decret de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari) a Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Batea. Les entitats socials terraltines reclamen que el decret 16/2019 sigui derogat perquè no ha aturat la tramitació de centrals a la comarca i demanen “una planificació acurada de la transició energètica” abans de tramitar cap central més.

En els dos últims mesos, les promotores han presentat un únic projecte eòlic a tràmit que afecta les Terres de l’Ebre. Es tracta de la instal·lació híbrida ‘Canal Xerta-Sénia’, amb dos aerogeneradors al terme municipal de Xerta (Baix Ebre) i 9,75 hectàrees de plaques fotovoltaiques repartides a Xerta, Tortosa, Aldover, Alfara de Carles i Roquetes. Des del mes de setembre, juntament amb aquest projecte, s’han presentat a tràmit 6 noves instal·lacions solars. Afecten els municipis de Rasquera, Ginestar i Tivissa (Ribera d’Ebre), i l’Ametlla de Mar i el Perelló (Baix Ebre), i sumen gairebé 270 hectàrees. Des de l’aprovació del decret són 18 projectes d’energia solar que s’han presentat a l’Ebre. 11 han rebut el vistiplau al seu emplaçament i només 1 ha estat rebutjat. La resta estan pendents de tramitació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa