MonPlaneta
Els tigres de Bengala podrien desaparèixer d’un dels seus darrers refugis

El tigre de Bengala, el felí més gran del món, és un dels animals més majestuosos del món. Com tantes altres espècies, però, està amenaçat pels caçadors furtius i per la destrucció dels seus hàbitats a causa del l’activitat humana. Segons explica la cadena nord-americana CNN, la subespècie bengalina del Panthera tigris podria desaparèixer, d’aquí a només cinquanta anys, d’un dels seus darrers refugis: uns grans manglars anomenats els Sundarbans, a la frontera entre l’India i Bangladesh.

Si durant el darrer segle el 95% dels tigres del món han desaparegut, el 2004 més de 400 dels només 4.000 tigres de Bengala que queden al món vivien en llibertat només a la banda de Bangladesh d’aquella regió de 10.000 quilòmetres quadrats que s’està encongint ràpidament a causa de la pujada del nivell del mar, molt més gran que la mitjana mundial. El 2015, aquesta xifra s’havia reduit a 106, un número “perillosament baix” pel World Wildlife Fund (WWF). L’entitat atribueix aquesta reducció a tres factors: caça furtiva, degradació de l’hàbitat i fragmentació de la població.

Aquest mateix any, un estudi va calcular què quedaria dels Sundarbans, com a hàbitat adient per als tigres, si les emissions de gasos d’efecte hivernacle continuen com fins ara, arribant a la conclusió que, el 2070, podria haver desaparegut completament a causa de la pujada del nivell del mar, l’augment dels fenòmens meteorològics extrems i la salinització de l’aigua i el sòl.

La caça furtiva, a més, no només ha afectat els tigres sinó també el seu aliment principal, l’axis o cèrvol tacat. Tots aquests factors no només estan expulsant els tigres del seu hàbitat sinó que, com a conseqüència, els estan apropant a les zones habitades per humans, cosa que acaba causant morts, en general, però, per la banda humana: si els tigres morts per trobades fortuïtes amb humans es calculaven en poc més de tres anuals l’any 2013, les d’humans podien arribar a trenta.

Tot i això, els esforços per conservar l’espècie estan reduint aquests conflictes i els atacs i morts per atacs de tigres han anat baixant durant els darrers anys a causa de la conscienciació de les comunitats locals i l’establiment de telèfons d’emergència i equips de patrulla 24 hores al dia que eviten els enfrontaments entre les dues espècies.

Tot i això, si els tigres perden els Sundarbans no els quedarà cap altre lloc on anar. En aquest sentit, cal identificar indrets on els manglars estiguin resistint i protegir-los i, en general incrementar la resiliència climàtica de la regió per assegurar que en el futur, els tigres de Bengala i els seus manglars continuïn existint a la regió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: També  a abril 28, 2019 | 11:09
    També abril 28, 2019 | 11:09
    L'increment de la població mundial que està acabant amb la flora i fauna global. CONTROL DE LA NATALITAT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa