Tigre de Bengala
Un exemplar de tigre de Bengala | Pixnio

!--akiadsense-->

El tigre de Bengala, el felí més gran del món, és un dels animals més majestuosos del món. Com tantes altres espècies, però, està amenaçat pels caçadors furtius i per la destrucció dels seus hàbitats a causa del l’activitat humana. Segons explica la cadena nord-americana CNN, la subespècie bengalina del Panthera tigris podria desaparèixer, d’aquí a només cinquanta anys, d’un dels seus darrers refugis: uns grans manglars anomenats els Sundarbans, a la frontera entre l’India i Bangladesh.

Si durant el darrer segle el 95% dels tigres del món han desaparegut, el 2004 més de 400 dels només 4.000 tigres de Bengala que queden al món vivien en llibertat només a la banda de Bangladesh d’aquella regió de 10.000 quilòmetres quadrats que s’està encongint ràpidament a causa de la pujada del nivell del mar, molt més gran que la mitjana mundial. El 2015, aquesta xifra s’havia reduit a 106, un número “perillosament baix” pel World Wildlife Fund (WWF). L’entitat atribueix aquesta reducció a tres factors: caça furtiva, degradació de l’hàbitat i fragmentació de la població.

Tigre de Bengala
Un tigre de Bengala als Sundarbans | Dibyendu Ash (CC)

!--akiadsense-->

Aquest mateix any, un estudi va calcular què quedaria dels Sundarbans, com a hàbitat adient per als tigres, si les emissions de gasos d’efecte hivernacle continuen com fins ara, arribant a la conclusió que, el 2070, podria haver desaparegut completament a causa de la pujada del nivell del mar, l’augment dels fenòmens meteorològics extrems i la salinització de l’aigua i el sòl. La caça furtiva, a més, no només ha afectat els tigres sinó també el seu aliment principal, l’axis o cèrvol tacat. Tots aquests factors no només estan expulsant els tigres del seu hàbitat sinó que, com a conseqüència, els estan apropant a les zones habitades per humans, cosa que acaba causant morts, en general, però, per la banda humana: si els tigres morts per trobades fortuïtes amb humans es calculaven en poc més de tres anuals l’any 2013, les d’humans podien arribar a trenta.

Tot i això, els esforços per conservar l’espècie estan reduint aquests conflictes i els atacs i morts per atacs de tigres han anat baixant durant els darrers anys a causa de la conscienciació de les comunitats locals i l’establiment de telèfons d’emergència i equips de patrulla 24 hores al dia que eviten els enfrontaments entre les dues espècies. Tot i això, si els tigres perden els Sundarbans no els quedarà cap altre lloc on anar. En aquest sentit, cal identificar indrets on els manglars estiguin resistint i protegir-los i, en general incrementar la resiliència climàtica de la regió per assegurar que en el futur, els tigres de Bengala i els seus manglars continuïn existint a la regió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: També  a abril 28, 2019 | 11:09
    També abril 28, 2019 | 11:09
    L'increment de la població mundial que està acabant amb la flora i fauna global. CONTROL DE LA NATALITAT.

Nou comentari

Comparteix