MonPlaneta
Territori destina 335.000€ a l’enllumenat per lluitar contra la contaminació lumínica
  • CA

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat ajuts per un import de 335.658 euros a catorze ajuntaments per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior. Les subvencions s’han concedit als consistoris de Gavet de la Conca (Pallars Jussà), Poboleda (Priorat), la Vall de Boí (Alta Ribagorça) i Olot (Garrotxa), entre altres. Amb aquestes actuacions es preveu una reducció de la potència de les instal·lacions del 58%, un estalvi del consum d’energia i el cost associat del 63% i una reducció anual en l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle de 129 tones de CO2eq.

Aquesta millora de l’enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic associat a la introducció de noves tecnologies, sinó també per l’adequació dels nivells lumínics a les necessitats de cada cas i per l’elecció del tipus de llum amb menys impacte sobre l’entorn. Més de la meitat dels ens locals als quals s’han concedit els ajuts estan situats en zones d’especial protecció, ja que formen part dels entorns del Parc Natural de la Serra de Montsant o l’Observatori Astronòmic del Montsec.

La contaminació lumínica és una amenaça ambiental creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Per aquest motiu, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha prioritzat actuacions de millora de l’enllumenat a les zones classificades de màxima protecció. El 41% de la superfície de Catalunya està declarada de màxima protecció envers la contaminació lumínica amb caràcter general i, dintre d’aquesta, hi ha tres zones de protecció especial que comprenen l’Observatori Astronòmic del Montsec, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el municipi de Saldes. El percentatge de zona protegida ha augmentat prop d’un 2% en els últims dos anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa