Teresa Jordà: “No escatimarem esforços per prevenir la Pesta Porcina Africana”

La consellera es va reunir amb el ministre d’Agricultura i el sector porcí català per establir mesures de control i prevenció. Només poden importar garrins les explotacions que extremin la bioseguretat

Porcs domèstics en una granja

Porcs domèstics en una granja | Pxhere

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va anunciar diumenge la posada en marxa, aquest mateix dilluns d’un pla per extremar el control en la importació de garrins a Catalunya amb l’objectiu d’incrementar la prevenció davant l’evolució de la Pesta Porcina Africana i dels recents focus en porc senglar a Bèlgica. Jordà ho va anunciar després de la reunió a Lleida amb el ministre espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i representants del sector porcí català per tractar les mesures de control i prevenció de la malaltia. A la reunió hi van assistir representants d’Anprogaporc, Porcat, la federació catalana de FECIC, Unió de Pagesos i JARC. També hi eren presents la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes; i el secretari general d’Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda. Jordà, després de la reunió, va dir que la prevenció i la coordinació amb el sector i el ministeri d’Agricultura són “imprescindibles”. En aquest sentit, va celebrar que s’hagi pogut fer la reunió de diumenge a Lleida amb el ministre. La consellera va donar un missatge de tranquil·litat i va insistir que la Generalitat “no escatimarà cap esforç” per evitar l’entrada de la Pesta Porcina Africana. “Aplicarem totes les mesures que calguin”, va afirmar. A banda de l’augment de control en la importació de garrins, el Departament d’Agricultura augmentarà la pressió cinegètica, especialment a les zones amb més població de senglars i en zones frontereres.

Tal com va anunciar la consellera, aquest dilluns el Departament reforça el control de les entrades de porcí provinents d’altres estats membres de la Unió Europea i de països tercers. A partir d’ara només s’autoritzaran permisos d’entrada de garrins procedents d’altres països de la UE en aquelles explotacions ramaderes que disposin d’un mínim de 65 punts a l’última enquesta de bioseguretat. En aquestes explotacions amb puntuació igual o superior a 65 punts, prèviament a l’autorització del PEG, els Serveis Veterinaris Oficials supervisaran els elements bàsics de bioseguretat per garantir que compleixen amb la normativa vigent. En cas contrari, no s’autoritzarà l’entrada d’animals. Els ramaders autoritzats per introduir animals procedents de la UE hauran de posar-se en contacte amb els veterinaris de l’oficina comarcal i de l’agrupació de defensa sanitària corresponent per informar de la data i hora d’arribada dels animals per tal que es facin els controls documentals i d’identificació. També s’haurà de fer una presa de mostres, que s’haurà de repetir en un termini de 8 a 10 dies. Des del Departament es vol insistir en la responsabilitat del sector i dels ramaders per tal de garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions i en els procediments de treball i transport.

Nou comentari