MonPlaneta
Teresa Jordà: “Hem de posar al mateix nivell els espais agraris i els espais naturals protegits”
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

“L’eina que presenta avui la Fundació del Món Rural ens permet fer un nou enfocament dels espais agraris i definir-ne el valor i l’estat”. Així s’ha explicat aquest dijous la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, durant la presentació que ha fet a Barcelona de la jornada Valorem els Espais Agraris de Catalunya. Jordà ha volgut deixar clar que és el moment de planificar i gestionar els espais agraris catalans amb la finalitat que puguin complir el seu objectiu, que és produir aliments de manera sostenible i respectuosa envers el medi. Per dur a terme aquest nou ordenament, el Departament ha impulsat la Llei d’espais agraris que va presentar fa dues setmanes al Parlament. La consellera ha volgut felicitar els impulsors i la xarxa de col·laboradors que han fet possible que avui es disposi d’una nova metodologia per conèixer millor els espais agraris de Catalunya i disposar d’informació i criteris per prendre decisions i gestionar-los. Jordà ha destacat que a partir d’avui ja es disposa d’un sistema més objectiu per seguir posant en valor els espais agraris. Així, “quan parlem d’ordenació del territori, podrem parlar també d’ordenació dels espais agraris, que suposen el 90% del nostre territori”, ha conclòs.

La jornada ha servit per presentar una nova eina de la FMR que dota el sector, per primera vegada, d’una fórmula d’anàlisi i caracterització d’espais que permeti determinar-ne el valor a partir de paràmetres objectius. Aquesta metodologia parteix de la voluntat d’establir un consens sobre el concepte ‘espai agrari’ en una primera fase per, posteriorment, treballar de manera pionera la caracterització d’aquests espais a partir d’indicadors objectius que en permetin la valoració. Els indicadors dissenyats analitzen diverses variables importants a l’hora d’avaluar i determinar el valor dels espais agraris, com ara la productivitat agrícola, el grau de biodiversitat, el valor del paisatge, el model productiu o les zones vulnerables, entre d’altres. En total, n’hi ha 20, que s’agreguen en indicadors compostos. El projecte pretén aportar una eina d’anàlisi i valoració dels espais agraris a Catalunya, ampliar la visió que es té d’aquests espais i promoure’n un tractament actiu des de la planificació i l’ordenació del territori. En l’actualitat, amb la legislació urbanística catalana, el sòl només es classifica en tres categories: urbà, sòl urbanitzable i sòl no urbanitzable. Els espais agraris només es tracten com a sòl no urbanitzable, sense cap valoració ni atribució més. En aquest sentit, les organitzacions agràries han reivindicat històricament que els espais agraris fossin tractats de manera específica, unes reivindicacions que han fet seves el Govern i el Parlament de Catalunya.

Fa dues setmanes, es va presentar al Parlament de Catalunya la Proposició de llei d’espais agraris amb la qual es dona resposta a una reivindicació històrica del sector i del territori i a les demandes del Parlament mateix, que ha apressat de manera reiterada sobre la necessitat d’una llei d’espais agraris. La tramitació de la Llei va decaure amb la imposició de l’article 155 i ara s’han de tornar a iniciar els tràmits parlamentaris. El text de la Llei té el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i ha estat concertat amb les principals entitats del sector, amb l’objectiu de dotar el país d’una Llei que permeti planificar i actuar tenint en compte el sector agrari com a productor d’aliments, equilibrador del territori i cohesionador social. Els objectius de la Llei d’espais agraris són, d’una banda, definir bé què són aquests espais i identificar aquells que tenen un alt valor agrari, amb l’objectiu de preservar-los, i, d’altra banda, posar en funcionament un mecanisme que permeti mobilitzar al màxim les terres en desús, amb transparència i garanties, per tenir el màxim de superfície agrícola en condicions de producció per avançar en la sobirania alimentària, garantir la gestió sostenible del medi i afavorir el relleu generacional, cosa que facilitarà que més joves es puguin incorporar a l’activitat agrària i el dimensionament d’explotacions professionals que ho necessitin.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a juliol 26, 2018 | 13:38
    Ramon juliol 26, 2018 | 13:38
    Torno a explicar com escullen els càrrecs a ERC?
  2. Icona del comentari de: Ramon a juliol 26, 2018 | 13:48
    Ramon juliol 26, 2018 | 13:48
    Pensar en la seva nevera fa quasi tanta angúnia com pensar en la de Jeffrey Dahmer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa