MonPlaneta
Una tercera part de la vida vegetal d’Àfrica està amenaçada d’extinció
  • CA

Una tercera part de la flora tropical africana és en camí de desaparèixer, segons afirma un nou estudi publicat a la revista ‘Science Advances’. Les regions més afectades per aquest retrocés en la biodiversitat serien l’oest del continent, Etiopia, i algunes parts de Tanzània i la República Democràtica del Congo que, segons l’informe, podrien perdre més d’un 40% de la seva riquesa vegetal entre extincions d’arbres, arbustos, herbes i lianes.

Les raons d’aquesta gran amenaça per al continent africà són, essencialment, la majoria que a la resta dels espais naturals del món: a la destrucció dels ecosistemes a causa de la desforestació i el creixement de la població humana, s’hi ha de sumar els efectes del canvi climàtic.

Aquesta biodiversitat no només és important per sí mateixa sinó que, a més, i tal com sabem, proporciona moltíssims beneficis a l’espècie humana, de manera que perdre-la també suposa una amenaça directa per al nostre futur. La Terra, al cap i a la fi, funciona com un organisme viu, i qualsevol desaparició pot posar en marxa un seguit d’esdeveniments catastròfics. A l’Àfrica tropical, una regió amb una diversitat increïble però amb moltíssims problemes, la pèrdua d’aquestes espècies vegetals podria ser un problema de primer ordre.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN per les seves sigles en anglès) és l’organització encarregada d’establir el nivell de risc d’extinció dels éssers vius del nostre planeta. La seva tasca, però, ha estat molt més important en els mamífers –amb un 90% d’espècies estudiades– i amb els ocells -més d’un 65%- que no pas amb les plantes, de les quals no s’ha arribat a estudiar amb deteniment ni un 10%. En fer-ho amb més de 20.000 espècies del continent africà, però, van descobrir que una tercera part d’elles era susceptible d’estar en perill d’extinció i que un altre terç eren espècies que, actualment, ja eren rares, de manera que en un futur proper podien estar amenaçades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa