MonPlaneta
Els temporals de primavera han afectat la nidificació de gavines corses al litoral central
  • CA
Gavina corsa | Departament de Territori i Sostenibilitat

El temporal marítim de llevant de mitjans d’abril ha afectat diverses espècies d’ocells a Catalunya. Així ho asseguren els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina un cop finalitzat el cens de nidificació de gavina corsa al litoral català, que han dut a terme durant aquestes setmanes en col·laboració amb un equip expert del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Així, d’una banda, han detectat un augment d’espècies d’ocells migratoris orientals a Catalunya, impulsats pels vents de llevant, com ara el papamosques de collar (Ficedula albicollis). Així, aquest abril, a tot el litoral català se n’han vist prop de 120 exemplars, quan normalment se’n veu un. Tanmateix, la llevantada ha afectat negativament la gavina corsa al litoral central, en un moment en què es trobava en plena època de cria, començant la posta d’ous. Concretament, les xifres del recompte mostren una davallada de la colònia al port de Barcelona de gairebé 238 parelles. Així, s’ha passat de 582 parelles el 2018 a 344 el 2019.

D’aquesta manera, s’han registrat valors similars al primer any de colonització de l’espigó del port, el 2016, quan es van detectar 366 parelles criant. Aquesta colònia és la més septentrional del món i gaudeix d’una bona productivitat i èxit reproductor. Enguany, però, s’ha registrat un nombre de nius amb postes per sota la mitjana del normal i nius sense ous. Així, els temporals de l’abril haurien afectat una bona part de la colònia i haurien fet desistir de niar a una altra part, ja que censos elaborats a principis de mes mostraven gairebé 1000 adults reproductors a la zona. Aquesta setmana s’han registrat les primeres eclosions i s’espera anellar la colònia a mitjans de juny. D’altra banda, una part de les parelles del port van intentar niar a una zona del delta del Llobregat recuperada pel consorci que el gestiona, però, per causes que s’estan investigant, van abandonar la zona de cria. Els temporals de l’abril van escombrar la zona on nidificaven, de manera que la colònia no hagués prosperat igualment. La colònia del port de Barcelona està directament vinculada amb el grup que fins al 2016 es reproduïa a la zona del delta del Llobregat, concretament al sector de l’illa del Molí.

Niu de gavina corsa | Departament de Territori i Sostenibilitat

Pel que fa a la colònia del port de Tarragona, el 2019 s’han detectat 1.043 parelles reproductores, 102 més que el 2018, que mostren l’interès d’aquesta zona per a l’espècie. En aquesta àrea els ocells nien a una zona no afectada per temporals marítims, la qual cosa podria explicar l’èxit reproductor fins al moment. Finalment, el cens de les colònies del delta de l’Ebre, s’està duent a terme aquests dies. Amb tot, les primeres estimacions apunten a un manteniment dels resultats obtinguts a la Punta de la Banya i una davallada a la colònia de l’entorn de la Tancada.

El primer cap de setmana de maig se celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries, per conscienciar la ciutadania de la importància de la conservació de les aus migratòries, les seves rutes i els seus hàbitats. Per la seva localització, Catalunya es configura com un indret de pas entre la zona tropical i la boreal, per a moltes espècies que nidifiquen a la primavera i l’estiu a latituds més elevades, com ara els ocells limícoles d’aiguamoll, el territ variant (Calidris alpina), i el corriol gros (Charadrius hiaticula). Entre les espècies que venen a Catalunya a nidificar es troben el gaig blau (Coracias garrulus), l’abellerol (Merops apiaster), l’oreneta (Hirundo rústica) i el ballester (Apus melba).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa