MonPlaneta
La temporada de pesca continental comença aquest dissabte dia 16
Pescador de riu | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Aquest dissabte, 16 de març, s’inicia el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya en una temporada que serà l’última en què estarà permès utilitzar el plom, amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural. Durant aquesta temporada de pesca el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació recomana als pescadors i comerços anar substituint el plom per altres materials, ja que a partir del 15 de març de 2020 passarà a estar prohibit l’ús del plom per a la pràctica de la pesca en totes les aigües continentals de Catalunya.

El plom és un metall tòxic que s’acumula al medi ambient, als teixits de peixos i crancs i és tòxic per als organismes que habiten a l’aigua i a la terra. Els efectes nocius que té sobre el cos humà són molt variats, i en destaquen les afectacions al sistema nerviós (inclòs el cervell), l’aparell reproductor i els fetus. Aquest metall pesant pot arribar a ser cancerigen. En els últims anys la Unió Europea ha optat per prohibir o restringir l’ús del plom en molts àmbits: gasolina, pintures, comestibles, joguines, conduccions, o equips electrònics, entre d’altres. En el cas de la pesca, hi ha materials alternatius com el tungstè, o l’ús de les pròpies pedres de riu per suplir el plom. La indústria i els comerços estan preparats per poder oferir alternatives al plom. No obstant això, des del Departament s’ha considerat oportú establir un període transitori per tal que el sector es pugui adaptar al canvi, tant botigues de pesca com els propis pescadors.

Truites de riu rescatades mitjançant el sistema de pesca elèctrica, en una imatge d’arxiu | Agents Rurals

El passat 28 de febrer es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la resolució que ordena la pesca en aigües continentals per a la temporada 2019. D’aquesta manera, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions adoptades per a aquesta temporada. En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de 4 exemplars per pescador i dia, d’una mida superior o igual als 22 cm a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives i d’acord amb l’estoc disponible per part de la Generalitat, s’estableix un límit de captures de 4 truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 cm. En cas de captura accidental del cranc blau, s’haurà de sacrificar en el moment de la captura i es podrà destinar a l’autoconsum.

Respecte a l’any passat, cal destacar els canvis següents:

– Es crea un escenari de pesca a l’embassament de la Baells, a la zona coneguda com “la raconada de Cercs”.

– Es crea una nova zona de pesca controlada de ciprínids a Olot.

– Es fusionen diverses zones de pesca controladaen una única zona de pesca controlada anomenada “Alta Ribagorça”.

– Es divideix l’intensiu de Barruera en dos trams. La part inferior serà de pesca exclusivament amb captura, i la pesca al tram superior serà exclusivament sense mort.

– Els rius de la Llosa, Arànser, estanys de la Pera, la Muga, Setut i l’Orri es separen de l’actual zona de pesca controlada “Consorci Segre” i passen a ser una nova zona de pesca sota el nom de “Lles”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa