MonPlaneta
Una xarxa de telescopis espacials per obtenir imatges més nítides de forats negres
  • CA
Diverses simulacions de les imatges de forats negres que es podrien obtenir amb l’EHI | F. Roelofs i M. Moscibrodzka, Universitat Radboud

Si el passat dia deu d’abril es va fer pública la primera imatge que s’ha obtingut mai d’un forat negre, el proper repte per als astrònoms és aconseguir millorar la qualitat de les fotografies que s’aconsegueixin en el futur per aconseguir posar a prova la Teoria General de la Relativitat d’Albert Einstein. Un grup d’experts, en entre els quals hi ha científics que treballen per a l’Agència Espacial Europea, estan desenvolupant un projecte que permetria aconseguir aquestes imatges més nítides creant una xarxa de radiotelescopis espacials, segons expliquen en un article a la revista ‘Astronomy & Astrophysics’. En essència, la idea consisteix a col·locar dos o tres satèl·lits en òrbita circular al voltant del nostre planeta dedicats a la observació de forats negres. Aquesta proposta, batejada com a EHI, va acompanyada de simulacions de com es podrien arribar a veure els forats negres gràcies a radiotelescopis dedicats a aquesta finalitat.

Segons explica el doctorand Freek Roelofs, primer autor de l’article, a la pàgina web de la Universitat Radboud de Nimega, als Països Baixos, “hi ha molts avantatges en fer servir satèl·lits en comptes de radiotelescopis permanents a la Terra”, comparant el projecte amb el Telescopi de l’Horitzó d’Esdeveniments (EHT) que va aconseguir la fotografia del passat abril. “A l’espai pots fer observacions a freqüències de ràdio més altes, perquè a la Terra les filtra l’atmosfera. Les distàncies entre els telescopis, a l’espai, també són més llargues”. Roelofs afirma que la realització d’aquest projecte seria “un gran pas endavant” que podria multiplicar per cinc la resolució de les imatges obtingudes de forats negres. A més, l’EHI podria captar imatges de cinc forats negres més, més petits que els que estudia l’EHT.

La primera imatge directa que s’ha obtingut mai d’un forat negre | Event Horizon Telescope

Els astrònoms de Radboud van col·laborar amb l’Agència Espacial Europea per estudiar si aquest projecte era tècnicament possible, i tot i que cal poder controlar la posició i velocitat dels satèl·lits amb una gran precisió, consideren que es pot arribar a fer. Pel que fa a l’intercanvi d’informació, s’està estudiant fer servir un enllaç per làser, com ja fan altres aparells, amb una primera fase de processament de dades a l’interior del mateix instrument abans de ser enviades a la Terra. A més, i tot i que la idea inicial era que l’EHI funcionés independentment de l’EHT, també es considera la possibilitat de crear un sistema híbrid que combini els radiotelescopis de la superfície i els de l’espai, cosa que podria millorar encara més els seus resultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa