El Telescopi Espacial Hubble observa una de les grans joies de l’hemisferi nord

El cúmul globular Messier 3, amb mig milió d'estrelles, és un dels espectacles més grans del firmament

El cúmul globular Messier 3 vist pel Telescopi Espacial Hubble

El cúmul globular Messier 3 vist pel Telescopi Espacial Hubble | Telescopi Espacial Hubble / NASA

Al cel de l’hemisferi nord, concretament a la constel·lació dels Llebrers, hi ha un cúmul globular conegut com a Messier 3, un dels més grans i brillants que s’ha descobert mai, que es pot veure en tot el seu esplendor en aquesta imatges espectacular obtinguda pel Telescopi Espacial Hubble i que ha estat feta pública per la NASA. Amb una antiguitat que es calcula en uns 8.000 milions d’anys, Messier 3 conté mig milió d’estrelles, moltes de les quals són variables, és a dir, que la seva brillantor varia amb el temps. Les observacions d’aquest cúmul globular han permès anar-ne descobrint contínuament i, de moment, se n’han localitzat 274, el número més alt, amb diferència, que s’ha trobat mai en formacions còsmiques d’aquest tipus. La majoria d’elles, a més, unes 170, són d’un tipus especial d’estrelles variables que es coneixen com a Variables RR Lyrae, que es fan servir per calcular distàncies gràcies a que el seu període de pulsació està relacionat amb la seva brillantor.

Coneixent la brillantor d’una estrella segons la seva massa i classificació, i comparant-ho amb com la veiem des de la Terra, es pot saber com de lluny de nosaltres és, raó per la qual les estrelles Variables RR Lyrae es coneixen com a “candeles estàndard”, ja que se’n coneix la lluminositat i la seva distància i posició poden servir per entendre millor les grans distàncies estel·lars i les escales còsmiques. A més d’aquest tipus d’estrelles, però, Messier 3 també té un número relativament alt d’un altre tipus d’estrelles, conegudes com a “endarrerides blaves”, que també s’observen força clarament a la imatge del Hubble. Són estrelles blaves de la seqüència principal que, com que són més blaves i més lluminoses que les estrelles que tenen al voltant, semblen més joves. Com que totes les estrelles dels cúmuls globulars es formen alhora, però, tenen aproximadament la mateixa edat, i per tant la diferència només pot ser a causa de la seva mida. Una estrella vermella, vella, pot semblar més jove si adquireix més massa, per exemple arrencant-la d’una estrella propera. L’augment de massa fa que el color canviï a blau i, per tant, l’estrella sembli que té menys edat.

Comentaris

    X*2 14 d'Abril de 2019 15:40
    He estat donant una volta per aquí, i m'he perdut, com torno?
    federalista 16 d'Abril de 2019 10:57
    quants planetes n'hauran habitables i fins i tot amb vida al voltant d'aquestes estel.les, potser n'hi haja algu planeta habitable buit, per als indepres, nova catalonia es podria dir a aquest planeta.

Nou comentari