MonPlaneta
Teixit reutilitzable per a hospitals, una alternativa a tones de material d’un sol ús
L’interior de l’empresa Jonel d’Olost en plena activitat | ACN

L’ús intensiu de material sanitari d’un sol ús que s’està fent aquests dies arran de la crisi pel coronavirus pot convertir-se en una oportunitat per a algunes empreses. És el cas d’Elsanek, una companyia d’Olost (Lluçanès), que des de fa anys es dedica a la fabricació de teixit reutilitzable per a material d’hospital, ja siguin bates, llençols o mascaretes, entre d’altres. El director, Joan Salvans, ha explicat a l’ACN que les comandes arran de la crisi sanitària els han agafat “desprevinguts” i no han pogut donar resposta a tothom. Salvans espera que un cop passada l’emergència, productes sostenibles com el seu, acabin fent-se un lloc en un mercat on predominen les tones i tones de material que es llença després de fer-lo servir.

Entre la indústria d’un sol ús que predomina en els hospitals, firmes com la de teixits reutilitzables Elsanek intenta fer-se un lloc des de fa uns quinze anys. El seu director, Joan Salvans, explica que no se n’han acabat de sortir, però assenyala que pensa seguir endavant per estendre la seva filosofia. Admet que ha llençat la tovallola en alguna ocasió, però des dels inicis no ha deixat d’invertir-hi i l’objectiu final és que els teixits realitzables s’acabin imposant. Joan Salvans ha explicat que els hospitals cada vegada tenen més clar que cal canviar cap a un sistema més sostenible, que deixi de banda els productes d’un sol ús. De la mateixa manera que els consumidors estan deixant de banda les canyes o els coberts de plàstic d’un sol ús en el sector de la restauració, per exemple, es pretén que la els productes que s’utilitzen i es llencen als hospitals també desapareguin.“Som conscients de la comoditat que representa utilitzar i llençar. És evident que és més fàcil llençar una mascareta o una bata que no ordenar-la de certa manera perquè després es pugui tornar a rentar”, ha explicat. “Però crec que no queda massa temps perquè tots plegats anem canviant aquesta manera de pensar”, ha assenyalat.

El teixit que fabriquen per a productes sanitaris, sales blanques, quiròfans o laboratoris, entre d’altres característiques, és antibacterià, hipoal·lèrgic, d’alta durabilitat, reutilitzable, reciclable 100% i sense triclosan ni altres susbstàncies nocives per a la salut. Segons les proves realitzades per provar-ne la qualitat, el teixit es pot rentar entre 300 i 400 vegades sense que es perdi les propietats. Un cop acabada la vida útil, la peça és 100% reciclable. Segons Salvans, a més, “és molt fàcil de reciclar”, perquè com que es tracta d’un material termoplàstic, dels residus es poden tornar a generar teixits, plàstics o qualsevol erivat del que és polipropilè.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa