MonPlaneta
La tecnologia més avançada es posa al servei de la lluita contra el coronavirus
  • CA
Impressores 3D | ACN

Aquest diumenge al vespre s’ha fet públic que una aliança formada pel Consorci de la Zona Franca, SEAT, Hewlett-Packard i Leitat ha desenvolupat un respirador de campanya, el primer d’aquesta mena, que es pot fabricar amb impressores 3D i que serà de gran ajuda per a ajudar el sistema sanitari català a enfrontar-se a la crisi per la pandèmia de SARS-CoV-2 que afecta gran part del planeta. Es tracta d’un aparell “bàsic” per intubar els pacients que necessitin respiració mecànica i que té una vida útil d’entre tres i quatre dies, segons ha explicat a ‘Món Planeta’ el doctor Manel Balcells, comissionat de Salut de Leitat. Poder disposar d’aquests respiradors, en un moment on la necessitat d’aquest equipament és més alta que mai, permetrà “salvar vides”, explica Balcells, que ha destacat que el desenvolupament del prototip del Leitat 1, com s’ha batejat el dispositiu, s’ha fet en només setanta-dues hores.

Tenir disponible en tan poc temps un aparell com aquest, però, no hauria estat possible sense un treball previ. Joan Parra, director general i vicepresident de Leitat, ha relatat com aquest avenç tecnològic “no ha aparegut del no-res” sinó que les companyies involucrades fa “bastant de temps” que hi treballen simultàniament. Integrades en un HUB dedicat a la recerca de “solucions disruptives” en impressió en tres dimensions que es va formar ja fa més d’un any, tota la feina feta fins ara ha estat essencial per poder posar aquest respirador a la disposició dels professionals sanitaris en un temps rècord. Així, tot i que “la urgència per fer arribar a tothom” l’aparell ha “precipitat” el seu desenvolupament, reconeix Parra, el fet que hi hagués una col·laboració fermament establerta ha facilitat moltíssim les coses. El disseny del Leitat 1, de fet, ha estat realitzat per l’enginyer Magí Galindo (Leitat) i validat pel doctor Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i expert en ventilació mecànica.

El primer respirador de campanya 3D validat medicament i industrialitzable | ACN

Tant Parra com Balcells han explicat com el desenvolupament del respirador de campanya va començar amb una petició del Departament de Salut de la Generalitat, el consell assessor del qual és presidit, precisament, per aquest darrer. Davant del que el doctor Balcells ha definit com una “emergència nacional”, CatSalut va posar-se en contacte amb Leitat i la resta de membres de l’aliança per mirar de donar resposta a la manca d’un equipament tan bàsic com els respiradors que, a causa de la gran quantitat de malalts de COVID-19, no estan disponibles en quantitats suficients. Des d’aquest moment i fins a la presentació del prototip només han passat tres dies gràcies a un “gran trenball en equip”, en paraules del doctor Balcells. Un cop comprovat que la màquina compleix la seva funció, només està pendent de la certificació del ministeri espanyol d’Indústria que, augura, l’aprovarà de manera provisional aquest dilluns mateix perquè tots els informes aportats són favorables.

Un cop es disposi d’aquest certificat, es podrà començar la producció a gran escala de l’aparell. Diverses empreses ja s’han posat a disposició de l’aliança per ajudar en la producció de les diverses parts del respirador, que s’han d’imprimir i muntar. Airbus i Navantia, per exemple, s’han unit al projecte, que també comptarà amb usuaris i comunitats de ‘makers’. Les previsions de Leitat són que, a mitjans de la setmana entrant, es podran fabricar unes cent unitats diàries però que, més endavant, es poden arribar fins a les 300. A més del Departament de Salut, el desenvolupament d’aquest aparell també té el suport del Col·legi de Metges, que espera poder comptar amb ell el més aviat possible perquè, recorda Balcells, “l’emergència és gran”. A més, els requeriments que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal del Medicament seran corregits en el model millorat, anomenat Leitat 2, en què ja s’està treballant en aquests moments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa