MonPlaneta
Una tecnologia d’observació de l’espai servirà per detectar càncers precoçment
  • CA
La tecnologia que ha permès obtenir imatges com aquestes podria, d’aquí a molt poc, salvar centenars de milers de vides | Agència Espacial Europea

Una màquina de raigs X que fa servir tecnologia desenvolupada per a l’observació de l’espai permetrà obtenir imatges de molt alta resolució amb les quals els matges podran detectar senyals primerenques del desenvolupament de càncers gràcies a l’aportació d’1,2 milions d’euros per part de l’Agència Espacial Europea i l’Agència Espacial del Regne Unit. Tot i que els raigs X que es fan servir habitualment produeixen imatges borroses que, sovint, són difícils d’interpretar, l’aplicació d’aquesta tecnologia espacial podria facilitar la descoberta de tumors molt més aviat que ara, fent-los més fàcils de tractar.

Segons explica l’Agència Espacial Europea a la seva pàgina web, la companyia britància Adaptix està fent servir tecnologia molt avançada, emprada en missions a l’espai com ara la XMM-Newton, per obtenir imatges en tres dimensions molt més clares que les que es fan servir actualment. Molt petita i portàtil, la màquina que estan desenvolupant podria permetre que els escaneigs es fessin servir en cirurgia general, reduint la necessitat de traslladar-se d’unes instal·lacions a unes altres i reduint els temps d’espera dels pacients. Segons ha explicat a l’AEE Tony Young, director d’innovació del Sistema Nacional de Salut (NHS) d’Anglaterra, “fer servir tecnologia d’observació estel·lar per localitzar càncers és exactament el tipus d’innovació avançada que podria millorar la cura dels pacients, accelerant el diagnòstic” i salvant “mig milió de vides”.

Disseny en 3D de la màquina desenvolupada per Adaptix | Agència Espacial Europea

En el mateix sentit, el ministre de Ciència del govern britànic, Chris Skidmore, ha declarat que “el repte de treballar a l’espai concentra algunes de les ments més brillants del Regne Unit. Aquests experts també poden ajudar a transformar les nostres vides per a millor aquí, a la Terra”. “El gran potencial de la tecnologia espacial no és només per a llençar-nos cap a l’Univers”, ha dit, “és aquí, a la Terra, on es pot veure el seu impacte més gran, del 5G a lluitar contra el canvi climàtic o assegurar-nos que tots ens podem beneficiar” en tecnologies com aquesta.

La companyia que està desenvolupant aquest aparell va créixer a la incubadora d’empreses que l’Agència Espacial Europea té a Harwell, al Regne Unit. Nick Appleyard, el cap d’Aplicacions Empresarials de l’agència, ha afirmat que Adaptix “és un exemple perfecte” de com l’AEE dóna suport a la innovació. Per la seva banda, el director general de l’empresa, Mark Evans, ha explicat com treballar amb l’agència els ha “donat accés a instal·lacions fantàstiques i ments punteres. La fixació de l’AEE en comercalitzar tecnologia de l’espai per crear beneficis tangibles per a la població de la Unió Europea i l’economia del Regne Unit ha ajudat a crear 33 llocs de treball de gran valor al Regne Unit en recerca i desenvolupament i, cada vegada més, en fabricació”. “La nostra visió és crear un negoci que transformi la radiologia a través de l’exportació de productes d’alt valor i aconseguir beneficis de més de 100 milions de dòlars. Els raigs X són l’eina de diagnosi primària en sanitat i esperem que un dia la tecnologia Adaptix toqui la vida de tothom que coneixes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa