MonPlaneta
Una taula seguirà el decaïment del pi pinyer al Maresme i el Vallès Oriental
Constitució de la taula de seguiment del tomicus a Mataró | Generalitat de Catalunya

Aquest dimecres ha quedat constituïda la taula de seguiment de l’afectació de l’escarabat tomicus al Maresme. El seu objectiu és oferir un espai de coordinació i establir mecanismes de concertació entre les administracions territorials intervinents i el sector forestal associat. Així es podran assignar de manera eficient els recursos públics destinats a combatre la plaga amb independència de les administracions que els aportin. A més, la taula actuarà com a observatori de seguiment de l’evolució de la plaga i d’avaluació de les actuacions dutes a terme i està formada per representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, del Consell Comarcal del Maresme, de la Diputació de Barcelona i de les Associacions de propietaris forestals. Des del maig de 2016 el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ja forma part d’una comissió tècnica amb representants també de la Diputació de Barcelona, del Consell Comarcal del Maresme, del Centre de la Propietat Forestal i de les Associacions de Propietaris Forestals locals. Aquesta comissió s’ha reunit periòdicament per acordar actuacions dirigides a disminuir el decaïment del pi pinyer. La proposta de la taula s’orienta a institucionalitzar amb major mesura i fer més efectiva la coordinació preexistent.

El pi pinyer a les comarques del Maresme principalment i en una petita part del Vallès Oriental ha patit un fort decaïment per la sequera acumulada els darrers anys. Això, sumat a l’excessiva densitat arbòria causada per un abandonament de la gestió dels boscos, ha anat provocant una disminució constant de la disponibilitat d’aigua i nutrients per als arbres, disminuint-ne el vigor i la resiliència. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha actuat des del primer moment en la detecció d’aquest escarabat, que sempre ha estat present als boscos catalans atacant selectivament només els arbres dèbils. Ara, ha trobat en l’estat actual de les masses de pi pinyer del Maresme el medi perfecte per la seva expansió.

Una nova línia d’ajuts a la Gestió Forestal Sostenible de 200.000 euros ha de permetre l’actuació sobre 160 hectàrees més de forests afectades. A aquesta superfície se li sumen les 80 hectàrees de forest sobre les quals es va actuar l’any 2016 amb un import destinat de 100.000 euros. Aquests any els treballs es concentren en els municipis d’Argentona, Dosrius i Mataró, que són els de major afectació, i consisteixen bàsicament en tallar i triturar la fusta. Fins ara, aquest és l’únic mitjà que s’ha demostrat efectiu per a la disminució d’aquesta plaga, impedint d’aquesta manera que les larves es facin adultes i evitant així la seva dispersió en zones properes. Les tallades s’han de fer entre els mesos de setembre i abril.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa