MonPlaneta
La Taula de Consens qualifica el Pla de Protecció del Ministeri com la sentència de mort del Delta
Els trams submergits de la barra del Trabucador
Els trams submergits de la barra del Trabucador | ACN

!--akiadsense-->

Després d’una anàlisi preliminar del document, la Taula ha confirmat els dubtes i preocupacions que els van generar els plantejaments de l’estratègia de l’Estat presentats el passat mes de novembre. L’ens, conformat per 7 municipis i dues comunitats de regants, ha constatat que el Pla no incorpora cap “canvi significatiu” i fins i tot preveu mesures més “severes” pel que fa a la revisió de la delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre i a la creació d’una franja de protecció que permeti la lliure regressió de la costa.

“Després de la presentació de l’Estratègia, ja vam expressar la nostra decepció i indignació davant d’aquest xoc frontal amb una de les nostres premisses fonamentals, que és el manteniment de la morfologia actual de la plana deltaica tant com sigui possible”, recorda la Taula. Lluny de contemplar cap de les actuacions consensuades i proposades pel territori amb aquesta finalitat, però, el Pla del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) preveu que un total de 832 hectàrees de terreny passin a domini públic i es vagin perdent per l’erosió marina.

Un arrossar del Delta a Deltebre. Alguns terrenys d'agrícoles de l'interior es troben per sota del nivell del mar
Un arrossar del Delta a Deltebre. Alguns terrenys d’agrícoles de l’interior es troben per sota del nivell del mar | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

Per a la Taula de Consens, el punt més feble del Pla del MITECO és que “dóna l’esquena a la societat i l’essència natural del Delta” i no té en compte les greus conseqüències que l’estratègia del retrocés suposarà tant des del punt de vista mediambiental com socioeconòmic. Impacte que consideren que aniria en contra de les directives europees de protecció del medi ambient.

El Delta de l’Ebre és un espai d’una gran riquesa en biodiversitat, on s’apleguen centenars d’espècies, algunes reintroduïdes amb el temps com els flamencs
El Delta de l’Ebre és un espai d’una gran riquesa en biodiversitat, on s’apleguen centenars d’espècies, algunes reintroduïdes amb el temps com els flamencs | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

En un comunicat les diferents entitats públiques i privades que conformen la Taula s’han possat d’acord per ressaltar que el vessant econòmic i social de la inacció també afectarà greument sectors productius dels quals viu i treballa la gent del Delta, així com la afecció d’una part del nucli urbà de Riumar que a la llarga acabaria engolit per la mar. “Es també una gran decepció com es perd l’oportunitat d’accedir als fons europeus Next Generation EU per reactivar una economia més verdA, una oportunitat a la qual el Delta podria optar complint una gran part dels requisits marcats per Brussel·les i el mateix Estat espanyol”, sentencia la Taula.

Un dels camps d'arròs de l'estació de l'Ebre de l'IRTA
Un dels camps d’arròs de l’estació de l’Ebre de l’IRTA | ACN

!--akiadsense-->

L’ens començarà a treballar de forma immediata en les al·legacions al Pla del MITECO. Paral·lelament, la Taula demanarà a la Generalitat la seva col·laboració i esforç en l’elaboració d’unes al·legacions “a l’alçada de la injustícia que s’està cometent amb el Delta”. I continuarà treballant en l’inici de les gestions amb la Comissió Europea, sense descartar la mobilització social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa