MonPlaneta
El talent científic i tecnològic a l’exterior es conjura per impulsar Barcelona al món
  • CA

Aquest dimarts es va celebrar, un any més, el Barcelona Alumni Global Summit, la cimera anual de la diàspora del talent científic i tecnològic de Barcelona. En format virtual a causa de la pandèmia, la trobada va reunir més de 300 professionals la ciència, la tecnologia i la innovació formats a la capital catalana i que actualment ocupen càrrecs de responsabilitat als centres de recerca, empreses i universitats més punters del món. Durant la cimera, experts d’institucions com el Massachusetts Institute of Technology (MIT), la farmacèutica Genentech o el Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró (ESFR), van abordar temes com la recerca biomèdica en el camp de l’envelliment, les aplicacions de la intel·ligència artificial en l’educació o l’emprenedoria tecnològica contra el canvi climàtic i les oportunitats per a l’ecosistema del coneixement de Barcelona que suposen aquests camps. Amb més d’un miler de membres en una trentena de països, la xarxa Barcelona Alumni, un exercici pioner de col·laboració público-privada, la iniciativa té l’objectiu de posicionar l’ecosistema del coneixement de Barcelona al món i impulsar col·laboracions científiques i empresarials. En paraules d’Alexis Roig, director executiu de SciTech DiploHub, “el nostre talent global és l’element essencial de la projecció internacional de Barcelona, la primera ciutat del món amb una estratègia de diplomàcia científica i tecnològica”.

Des del darrer any, els membres de la xarxa Barcelona Alumni han aixecat un fons d’un milió d’euros per

contribuir al desenvolupament de la diplomàcia científica de la ciutat. D’aquesta manera, en una acció de mecenatge científic amb pocs precedents al nostre país, el talent científic i tecnològic internacional es posa a disposició de Barcelona perquè el seu coneixement reverteixi en la ciutat, materialitzant noves oportunitats de col·laboració científica i empresarial arran de la crisi de la Covid-19. La iniciativa compta amb el suport institucional d’universitats, centres de recerca i institucions com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. En paraules de Roig, “tenim l’oportunitat de mobilitzar aquests recursos i el nostre talent a l’exterior, consolidant xarxes d’influència que permetin compartir coneixement i anticipar-nos als reptes de futur a través de la ciència i la tecnologia”. El Conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, va destacar que “la xarxa Barcelona Alumni és un actiu de gran valor per al país, obrint-nos portes en els centres de recerca, universitats i empreses capdavanteres d’arreu del món i posicionant Barcelona”.

Finalment, Barcelona inaugura un nou centre neuràlgic de la ciència i la tecnologia. SciTech DiploHub convertirà l’emblemàtica Casa Frederic Vallet Xiró II, edifici modernista al bell mig del Quadrat d’Or de l‘eixample barceloní, en el punt de trobada d’investigadors, emprenedors científics, experts en noves tecnologies i diplomàcia d’arreu del món.

“Inaugurem un espai obert a tota la comunitat Barcelona Alumni quan viatgi a la ciutat que acollirà la seu de projectes internacionals en el camp de la diplomàcia científica. Donada la situació provocada per la Covid-19, que ha comportat una davallada dramàtica de l’activitat turística i comercial, volem contribuir a revitalitzar el centre de Barcelona a través de la ciència i la tecnologia i la seva contribució als grans reptes globals. Posem 700 metres quadrats a disposició de la ciència internacional al cor de l’Eixample”, va dir Alexis Roig. De la mateixa manera, s’ha inaugurat la plataforma digital de Barcelona Alumni, que des d’avui permet a més d’un miler de membres interactuar, desenvolupar projectes de col·laboració internacional i accedir a oportunitats científiques, empresarials i de desenvolupament professional i mentoria. En paraules de Laia Bonet, Tinenta d’Alcaldia de Barcelona per l’Agenda 2030 i Transició Digital, “és un gran avenç per a l’ecosistema de Barcelona i les seves institucions tenir connectats en una mateixa plataforma a tot el nostre talent a l’exterior, els nostres millors ambaixadors. És la millor manera per impulsar progrés científic, econòmic i social”.

En els darrers mesos SciTech DiploHub ha liderat diverses iniciatives internacionals per posicionar Barcelona al

capdavant de la lluita global contra la Covid-19, representant els avenços científics de l’ecosistema català a la Xarxa

Internacional d’Assessorament Científic Governamental (INGSA) del Consell Internacional de la Ciència (ISC),

esdevenint la primera ciutat del món membre de la Xarxa de les Nacions Unides per al Desenvolupament

Sostenible, així com liderant grups de treball sobre salut global amb institucions com la Universitat de Harvard,

l’Institut d’Estudis Internacionals de Ginebra o l’Associació Americana per l’Avenç de la Ciència. A més, Barcelona

serà ciutat convidada al Fòrum Mundial de la Ciència, que se celebra el desembre del 2021 a Ciutat del Cap, a Sud

Àfrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa