Les persones fumadores tenen un risc més alt de morir per malaltia cardiovascular quan s’exposen a alts nivells de contaminació atmosfèrica.

Aquesta és la conclusió d’un estudi en què ha participat ISGlobal, que analitza els efectes de l’exposició a les partícules fines (PM 2.5) en persones fumadores i no fumadores.

L’estudi, publicat a la revista Environmental Research, apunta que recerques prèvies ja havien trobat una interacció additiva entre PM 2.5, fumar cigarrets i el càncer de pulmó. Ara, els investigadors han analitzat també si la combinació d’aquestes exposicions potencia la mortalitat per malaltia cardiovascular.

Aquesta recerca s’ha realitzat amb dades de prop de mig milió de persones fumadores i no fumadores dels Estats Units de més de 30 anys d’edat que formen part de l’Estudi II de la Societat Americana de Prevenció contra el Càncer.

Michelle C. Turner, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, destaca que “la suma de fumar cigarrets i alhora estar exposat a la contaminació de l’aire augmenta el risc de morir per malaltia cardiovascular i diabetis, encara que l’efecte additiu és més petit que el que s’havia trobat prèviament per al càncer de pulmó”.

La recerca estima que, per cada 100.000 persones, 318 morts per malaltia cardiovascular i diabetis són atribuïbles a fumar cigarrets, i 36 per l’exposició a nivells alts de partícules PM 2.5. La combinació d’ambdues, fumar tabac i estar exposat a la contaminació atmosfèrica, provoca 32 morts addicionals per malaltia cardiovascular i diabetis.

Turner considera que “amb els nivells de PM 2.5 observats en aquest estudi, la reducció del tabaquisme tindrà un major impacte en la disminució de la mortalitat que la reducció de l’exposició a la contaminació atmosfèrica”. Tot i això, estar exposat a menys partícules fines també contribuirà a prevenir una proporció de la mortalitat atribuïda a fumar tabac.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa