La Superilla del Poblenou ha fet augmentar la contaminació al barri

Així ho afirma la Plataforma d'Afectats per la prova pilot del programa de superilles, que atribueix l'empitjorament de la qualitat de l'aire a la congestió del trànsit que ha causat

Una part de la superilla del Poblenou

Una part de la superilla del Poblenou | Ajuntament de Barcelona

La Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou (Barcelona) afirma que la prova pilot d’aquest programa no només no ha reduit els nivells de contaminació atmosfèrica sinó que els ha fet augmentar, almenys pel que fa als nivells de diòxid de nitrogen, que tenen un origen majoritàriament relacionat amb les emissions dels vehicles de combustió interna. Segons afirma la plataforma, “la Superilla i actuacions associades han comportat un col·lapse a tot el barri”, i això els va motivar a tractar la informació pública disponible sobre els nivells de contaminació i esbrinar quin era el seu impacte real. Les dades de diverses estacions de mesura de la ciutat de Barcelona van ser comparades per veure quina era la seva evolució. En concret, es va treballar amb les dades de l’estació de Poblenou i també amb les de les estacions de la Ciutadella i Sant Adrià de Besòs, limítrofes amb ella. El contaminant triat va ser el diòxid de nitrogen (NO2), el que està relacionat més directament amb el trànsit, ja que un 60% de les emissions d’aquest compost el tenen com a origen.

En comparar les mitjanes anuals dels anys 2016 -la Superilla es va posar en marxa al mes de setembre- i 2017, van observar com, mentre l’estació de Ciutadella reduïa els seus nivells de contaminació per NO2 en un 1,66% i la de Sant Adrià els mantenia, en el cas de l’estació de Poblenou la presència d’aquest agent va augmentar en un 3,20%. Segons la plataforma, això palesa “l’impacte negatiu de la Superilla del Poblenou sobre el nostre barri”, ja que és l’única estació on els nivells de contaminació han augmentat. Pel que fa a episodis horaris concrets de mesura de la contaminació, entre 2016 i 2017 els episodis dolents o molt dolents van augmentar un 4,20% i a més, segons afirma la plataforma, el 60% d’episodis d’alta contaminació registrats al barri l’any 2016 van ser entre els mesos de setembre i desembre, després de la instal·lació de la Superilla.

Diferències de nivells de NO2 a diverses estacions entre 2016 i 2017

Diferències de nivells de NO2 a diverses estacions entre 2016 i 2017 | Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou

A causa de tot això la Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou, com ha fet altres vegades, “exigeix” la seva retirada per “posar fi a les múltiples afectacions que ha generat a la pràctica totalitat del barri i a la majoria dels veïns”. En aquest sentit, afirmen que “l’Ajuntament està jugant amb la salut i la qualitat de vida dels veïns”.

Comentaris

  Margot 3 de Desembre de 2018 17:11
  La Colau és una crac!!!!!!!!!!!!!!
  cada vegada queda mès clar que colau es una inútil inepta 3 de Desembre de 2018 17:46
  Antoni Ferret 3 de Desembre de 2018 18:03
  Si ho afirma la Plataforma aquesta...
  Ramon 3 de Desembre de 2018 18:04
  Ara faran com el tripartit amb els radars dels 80 kph. Ara diran que les raons n'eren unes altres.
  Antoni Ferret 3 de Desembre de 2018 18:08
  Si fos veritat, caldria contrarestar-ho d'una altra manera. Però la finalitat de la superilla no és només disminuir la contaminació, sinó crear un entorn pacificat, de convivència, de joc, de relax, una zona de persones.
  Són uns covards 3 de Desembre de 2018 19:45
  Van començar per allà on hi havia menys densitat de població. Han arruïnat uns carrers tranquils i veïnals, amb `poc trànsit, gairebé inexistent, per a trencar l'harmonia de les illes amb elements kitsch i de mal gust com els de la fotografia. S'han gastat 4 calés en neumàtics vells i pots de pintura i s'han embutxacat la resta en vendre imatge i fer viatges internacionals per presentar la gran pensada. Quin fàstic.
  Alguns ja ho varem pronosticar 3 de Desembre de 2018 20:25
  Només una equip INEPTE fa assajos puntuasl descontextualitzats d'un projecte general. Una COLAUADA com qualsevol altra.

Nou comentari