MonPlaneta
Subirà reivindica lideratges per “resoldre els problemes derivats de l’emergència climàtica”
  • CA
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, durant la sessió inaugural | Departament de Territori i Sostenibilitat

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha reivindicat aquest dilluns al matí la necessitat de “lideratges potents per resoldre els problemes globals derivats de l’emergència climàtica i l’emergència generada per la pèrdua de biodiversitat”. Ha estat durant la sessió inaugural del Congrés Mundial de Mamífers Marins, que se celebra aquesta setmana a Barcelona i on participen 2.500 experts de més de 90 països. Subirà, que també ha obert la sessió dedicada als mamífers marins i el canvi climàtic, ha posat en valor els esforços del Govern i les entitats ambientals en la preservació de la biodiversitat al nostre país.

“Ens trobem davant d’una crisi global amb conseqüències sense precedents per al futur immediat i és per aquest motiu que el Govern va declarar al maig l’emergència climàtica i ambiental”, ha destacat. “Una emergència que ens ha obligat a reprogramar les prioritats, accelerar les propostes i a tornar a revisar els pressupostos, especialment tenint en compte les accions del Govern en matèria climàtica com ara la transició energètica, la descarbonitzacó de la mobilitat i l’impuls de l’economia circular”, ha explicat Subirà, que també s’ha referit al paquet de mesures aprovat pel Govern el novembre “per eliminar les barreres legislatives i administratives per accelerar la implantació d’energia eòlica fotvoltaica a Catalunya”. La secretària ha exposat que l’Executiu està duent a terme una ronda de sessions amb diferents sectors econòmics, socials, polítics i acadèmics per preparar la cimera catalana davant l’emergència climàtica, prevista per al proper 17 de gener, i en la qual “presentarem un full de ruta conjunt a curt i mitjà termini que ens permeti acomplir les polítiques climàtiques”. “La resposta a l’emergència climàtica ens obliga a tots i cadascun de nosaltres”, ha reblat.

La màxima responsable del Govern en matèria de Medi Ambient i Sostenibilitat ha fet un repàs als “importants avenços” que s’han fet a Catalunya els darrers 30 anys en l’àmbit de la conservació de la natura, com per exemple la restauració d’espais naturals degradats; la recuperació i millora de l’estat ecològic de les conques fluvials; la recuperació d’espècies extingides o en perill d’extinció com la gavina cosa, el trencalòs, el xoriguer petit, la llúdriga, el cabirol i l’os bru; o l’aprovació, l’any passat, de l’estratègia catalana de patrimoni natural i biodiversitat. Finalment, ha anunciat que el Govern està elaborant “el pla general de recuperació d’espècies en perill d’extinció, que ha de permetre implementar un primer paquet de mesures urgents per mitigar els impactes humans sobre els cetacis”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa