MonPlaneta
Estem subestimant la gravetat de la crisi a què s’enfronta la Terra?
Càlcul de l’escalfament global a nivell planetari | NASA

Un informe del ‘think-tank’ progressista IPPR, del Regne Unit, afirma que els polítics i els legisladors no han sabut adonar-se de la gravetat de la crisi mediambiental que pateix la Terra i que, actualment, l’impacte de l’activitat humana ha arribat a un nivell crític que amenaça l’estabilitat de les societats i de l’economia global. En concret, els científics responsables de l’estudi apunten a una combinació de factors: el canvi climàtic, l’extinció massiva d’espècies, l’erosió del sòl, la desforestació i l’acidificació dels oceans. L’informe explica que aquests factors estan contribuint decisivament a un “procés complex i dinàmic de desestabilització mediambiental” que ha arribat a nivells alarmants, avançant a un ritme “sense precedents a la història humana i, en alguns casos, en milers de milions d’anys”.

Bosc de pins i avets morts per sequera al Parc Nacional Sequoia, a Califòrnia | Jordi Martínez Vilalta

L’IPPR, a més, adverteix que la finestra d’oportunitat per impedir les conseqüències més catastròfiques d’aquest procés de degradació del planeta s’està “tancant ràpidament”. Com a resposta això, recomanen que es produeixin de manera urgent tres canvis en la manera com els polítics entenen què està passant: en l’escala i la velocitat de la crisi mediambiental, en les implicacions que pot tenir per a les societats i en la necessitat de canvis profunds i ràpids. Des de 2005, afirmen basant-se en dades recollides arreu del món, el número d’episodis d’inundacions s’ha multiplicat per 15; el de temperatures extremes, per 20; i els incendis forestals, per 6. Tot i que el canvi climàtic sí que és molt present a les grans cimeres polítiques, afirma l’intorme, altres elements que també són molt importants estan sent pràcticament ignorats.

La cimera climàtica COP24 a Katowice (Polònia) | Greenpeace

D’una banda, la capa superficial del sòl està erosionant-se a una velocitat entre 10 i 40 vegades superior a la capacitat de la Terra per regenerar-la. Des de mitjans del segle XX, de fet, el 30% de les terres cultivables del món han esdevingut ermes a causa de l’erosió i, l’any 2050, el 90% del sòl de la Terra es podria haver degradat. L’informe, elaborat per una organització britànica, afirma que el país és un dels més degradats del món: les poblacions d’espècies amenaçades s’han reduit en dos terços des de 1970, un problema força comú a tot el continent europeu; i el 17% dels terrenys de cultiu mostren signes d’erosió, amb 2,2 milions de tones perdudes cada any… L’IPPR afirma que la comunitat científica està arribant a la conclusió que hem entrat en una nova era de canvis mediambientals molt ràpids, una “era de destrucció mediambiental”.

Foca trobada morta a Skye (Escòcia) després d’ingerir un tros de plàstic | SMASS

Els problemes que tot això pot comportar per a les societats humanes són més que evidents, amb una escassedat d’aliments que pot provocar grans moviments migratoris i malestar social, i és per això que l’informe alerta que cal prendre mesures de manera immediata per impedir una crisi global que posi en perill la Humanitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa