MonPlaneta
El soroll del trànsit redueix les habilitats cognitives dels ocells
  • CA

La contaminació acústica, que s’acostuma a associar a la presència i l’activitat dels humans, té efectes nocius tant per a nosaltres com per als animals que ens envolten. Així, si se n’han observat efectes en les capacitats cognitives de les persones, era possible que també impactessin negativament en el cervell dels animals, molts dels quals fan servir processos mentals completos per superar els seus problemes del dia a dia.

Així doncs, un equip de científics de la Pacific University – Forest Grove, a Oregon (Estats Units) van sotmetre uns diamants zebrats –una espècie d’ocell originària d’Austràlia– a una sèrie de proves per comprovar com afectava el soroll a la seva capacitat de resoldre problemes.

Tal com expliquen en exposar els resultats de les seves investigacions a la revista ‘Proceedings B’, els científics van donar als ocells una sèrie de tasques de recol·lecció d’aliments tant en presència com en absència de soroll, arribant a la conclusió que el so de cotxes passant reduïa la seva capacitat per aconseguir menjar, en uns resultats que assenyalen que la contaminació acústica té “conseqüències en la vida salvatge que fins ara no s’havien tingut en compte”.

Els problemes que havien de resoldre els ocells estaven dissenyats per reproduir els que es troben diàriament en estat salvatge, com per exemple haver d’aixecar i girar fulles per obtenir els aliments que hi ha a sota o treure un tros de menjar del fons d’un cilindre. Durant els experiments, els ocells tenien el doble de possibilitats de sortir-se’n quan no hi havia soroll que quan els estaven posant gravacions de trànsit.

Els científics creuen que aquests resultats podrien ser aplicables, si més no en gran part, a moltes altres espècies i que, per tant, els efectes de la contaminació acústica en la fauna salvatge podrien ser encara molt més grans del que s’havia pensat fins ara, afectant la manera com es desenvolupen, creixen, s’alimenten… trencant un sistema que havia funcionat pràcticament de la mateixa manera durant centenars de milers d’anys.

Davant d’això les solucions són diverses, com ara redissenyar les rodes dels cotxes, els materials de les carreteres, reduir el trànsit rodat, els motors elèctrics… hi ha moltes opcions, és clar, però el repte també és enorme si és que volem retornar als animals el silenci –relatiu– que els hem pres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa