MonPlaneta
Sorea crea jardins per a papallones a les seves depuradores de la Garrotxa
  • CA
El jardí per a papallones plantat a l’EDAR d’Olot | Sorea

La companyia d’aigües Sorea ha dissenyat un projecte mediambiental a les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals de la Garrotxa per afavorir la presència de papallones i millorar així la biodiversitat de l’entorn. Ja fa dos anys que, juntament amb el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, ha incorporat iniciatives en la gestió de les EDAR de la comarca amb l’objectiu de promoure la fauna i la flora pròpies del territori. Amb el disseny de dos jardins de papallones a les EDAR d’Olot i Sant Joan les Fonts, es fa un pas més per naturalitzar aquests espais. S’han introduït plantes perennes autòctones seleccionades per atraure espècies de papallones pròpies de la zona, que tenen un important paper com a pol·linitzadors.

Treballs de construcció del jardí a l’EDAR de Sant Joan de les Fonts | Sorea

“L’objectiu és afavorir la biodiversitat i fer-ho de manera compatible amb els usos de les instal·lacions. Entre les actuacions fetes, s’ha format al personal, es fa un manteniment ecològic de les zones verdes i s’ha implantat una gestió diferenciada de les zones herbàcies amb una disminució de la periodicitat de segues per afavorir la biodiversitat de flora i fauna”, indica Clara Rovira, responsable de Biodiversitat del Grup Agbar, que s’ha encarregat del disseny del projecte juntament amb l’empresa Irati i Naturalia Jardiners. L’execució dels jardins l’està duent a terme l’equip de jardiners de La Fageda. “Hem participat tant en l’execució com en la metodologia del projecte i també en el subministrament de les espècies escollides pels jardins”, indica David Soler, responsable d’aquest equip. “Principalment seran plantes mediterrànies i també aromàtiques, i també s’instal·laran petits refugis anomenats hotels d’insectes”, afegeix.

Els treballs de construcció, ja s’han iniciat i constaran d’una superfície de 300 metres quadrats. Segons uns estudis de seguiment de papallones realitzat a la comarca, s’han identificat les espècies de papallones amb possible presència a l’entorn i s’ha fet una selecció de plantes per provocar l’efecte crida. Algunes d’elles seran la Mentha suaveolens, la Lavandula angustifolia i la Melissa officinalis. Entre les papallones que s’espera rebre als recintes hi ha la Argynnis niobe, la Polyommatus icarus i la Colias alfacariensis.

Papallona | Àrea Metropolitana de Barcelona

Investigadors del CREAF i del Museu de Ciències Naturals de Granollers han estudiat durant més de dues dècades les poblacions de papallones de Catalunya, Andorra i Menorca i manifesten que el 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi. Les causes principals són l’escalfament global, la sequera a la regió mediterrània i els canvis que pateixen els hàbitats de les papallones, sobretot a causa de la urbanització, l’abandonament dels espais oberts i el desenvolupament d’una agricultura intensiva. Sorea també té en marxa un programa de voluntariat a les EDAR que gestiona, anomenat BiObserva, que promou la implicació dels professionals de les instal·lacions per observar aus i fer-ne un seguiment. En aquest sentit, també té la voluntat de promoure accions de sensibilització i educació ambiental entre la població de la comarca. L’EDAR d’Olot rep un bon nombre de visites de grups escolars cada any i a partir d’ara aquests grups també podran visitar els nous jardins de papallones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa