MonPlaneta
El sistema Ter Llobregat tindrà una reserva d’aigua de 279 hm3 per al proper mig any
  • CA
Embassament de la Baells | TES

La comissió de desembassament del sistema Ter Llobregat, celebrada aquest dimecres, ha fixat una reserva d’aigua de prop de 279 hm3 per als propers sis mesos, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. D’aquesta quantitat, 156 hm3 provindran del Ter, destinant 80 hm3 entre els mesos d’abril i setembre per a satisfer les demandes domèstiques (69 per a la potabilitzadora del Ter i els 11 hm3 restants a la planta de Montfullà), 72,5 per als usos agrícoles i 3,4 hm3 per a usos lúdics. Els 123 hm3 restants provindran de la conca del Llobregat, destinant una reserva de prop de 106 hm3 per a usos domèstics i més de 17 hm3 per a usos agrícoles. A més, també es preveu destinar prop de 14 hm3 d’aigua provinent de recursos subterranis per a usos consumptius.

Actualment, els embassaments del sistema Ter Llobregat estan al 86% de la seva capacitat, amb 528 hm3. En la comissió de desembassament també s’ha fet balanç de la gestió de l’aigua en el període octubre 2018 – març 2019. S’ha destacat que, durant el 2018, dels 662 hm3 d’aigua desembassats del sistema Ter, només 135 s’han destinat a l’abastament d’aigua de la regió de Barcelona. A més, en el 98% dels dies, s’ha complert amb el cabal ambiental del riu, tal i com estableix la planificació hidrològica vigent i els acords de la Taula del Ter del mes de juliol de 2017. Durant el període comprès entre abril i setembre d’enguany, a més, les dues plantes dessalinitzadores catalanes produïran 7,6 hm3 d’aigua (3,9 de la Tordera i els 3,7 restants de la del Llobregat). Cal tenir en compte que, durant el 2018, les dues dessalinitzadores han produït uns 27 hm3, una xifra cinc hectòmetres superior a la de 2017.

El riu Ter, entre Ripoll i Campdevànol | Agència Catalana de l’Aigua

Aquest dimecres també s’ha celebrat la comissió de desembassament del riu la Muga, on s’ha fixat una reserva d’aigua de més de 33 hm3. D’aquest volum, es destinaran més de 6 hm3 per a l’abastament domèstic i prop de 28 hm3 per a usos agrícoles. L’embassament de Darnius Boadella està avui a més del 87% de la seva capacitat, amb més de 53 hm3. En compliment del que estableix el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2016-2021, s’hauran d’implantar i complir uns cabals ambientals que oscil·laran entre els 259 i els 173 l/s a l’alçada de l’estació d’aforament de Pont de Molins. D’altra banda, en cas que, tot i el compliment del règim de cabals establert, es detecti l’assecament d’algun tram del riu Muga, es durà a terme un augment puntual del cabal circulant aigua avall de Pont de Molins fins a 360 l/s, sempre que el volum a l’embassament de Darnius-Boadella sigui superior a 40 hm3 i el cabal total d’entrada a l’embassament superior als esmentats 360 l/s. Aquest desembassament es mantindrà fins que es restitueixi la continuïtat fluvial.

Desembassament d’aigua a Susqueda | Endesa

En tots els embassaments del Ter-Llobregat i de la Muga es duen a terme alliberaments de cabals ambientals així com de cabals generadors per a potenciar les característiques ecològiques dels rius aigua avall. Com a novetat per aquest 2019, la comissió de desembassament del Ter Llobregat ha aprovat dur a terme, per primera vegada a les conques internes, maniobres de cabal generador des de les preses de la Baells i Susqueda, amb aportació de sediments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa