MonPlaneta
El Sistema d’Exploració de l’Espai Profund de la NASA és a punt de ser una realitat
  • CA

L’agència espacial dels Estats Units farà que els humans tornin “aviat” a la Lluna i “durant dècades”. Així ho anuncia en un comunicat que afirma que el seu Sistema d’Exploració de l’Espai Profund, que tindrà l’arribada a Mart com a primer objectiu, és a punt de convertir-se en realitat. Gràcies als progressos que es van fer al llarg de 2018, la NASA afirma que “la majoria de les grans construccions per a la primera missió estan completes” i que, aquest mateix any, començaran el “muntatge, integració i proves”, a més de començar a treballar en futures missions.

Ara mateix, l’objectiu principal de la NASA és, però, la primera missió, anomenada Exploration Mission-1 (EM-1) que, el 2020, vol enviar una nau Orion amb un SLS (Space Launch System, ‘Sistema de Llançament Espacial) en un vol de prova no-tripulat al voltant de la Lluna. Quan sigui operatiu, el SLS serà el substitut de la NASA per al programa del Transbordador Espacial, que va ser cancel·lat l’any 2011. A més d’això, l’agència també treballa amb empreses privades, com SpaceX, per desenvolupar un sistema de transport privat a l’Estació Espacial Internacional, que darrerament ha avançat notablement. Pel que fa a la nau Orion, ara mateix s’estan ensamblant els mòduls i s’estan fent proves per assegurar-se del seu funcionament. Les proves continuaran durant els propers mesos, fins que estigui a punt per ser llançat integrat en el SLS.

Pel que fa a la segona missió, els equips Orion estan treballant en la nau i els sistemes que duran una tripulació humana a la Lluna, posant a punt el mòdul on aniran i comprovant que funcionarà correctament. A més, properament també durant a terme les proves del sistema d’avortament del llançament, que podrà tornar els astronautes a la superfície si hi ha algun problema mentre van cap a l’espai. La prova durarà tres minuts i, anomenada Ascent Abort-2, consistirà en un propulsor duent una nau Orion a uns 9,5 quilòmetres d’alçada a més de 1.600 quilòmetres per hora per provar com funcionaria el sistema durant la part més crítica de la sortida a l’espai.

Els tècnics de l’agència nord-americana també són a punt d’acabar la producció del mòdul central del primer vol, l’element més important del “coet més potent del món”, que superarà el Falcon Heavy de SpaceX i contindrà quatre motors RS-25 com els del transbordador espacial. Un cop enllestits, es faran les proves corresponents. Justament, aquest mateix any ja s’han fet dues proves de motor, les darreres d’una sèrie de nou que van començar a l’agost. La construcció d’aquest mòdul central és, segons la NASA, “un dels aspectes més desafiants de la construcció del SLS”, però l’experiència adquirida es podrà fer servir per a la segona missió que, com hem vist, ja es troba en fase de preparació.

Aquesta nova fase de l’exploració espacial de l’agència espacial nord-americana també farà que s’introdueixin canvis al Centre Espacial Kennedy, a Florida, fent una revisió completa de tots els equips i completant les proves de la llançadora mòbil. A més, la NASA vol començar la construcció d’una segona llançadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa