MonPlaneta
La sequera condiciona una campanya forestal que pot ser complicada
  • CA
La compareixença de Buch i Jordà al Parlament | Generalitat de Catalunya

L’any 2018 va presentar unes condicions molt favorables i l’afectació per incendis forestals va ser molt baixa, amb només 140 hectàrees cremades. Bona part d’aquest èxit es va deure a una meteorologia favorable però també a un sistema de prevenció i extinció d’incendis forestals consolidat. Així ho van defensar la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; i el conseller d’Interior, Miquel Buch, que van comparèixer aquest dimecres al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions en matèria de prevenció i extinció d’incendis. Jordà i Buch van transmetre un missatge de “coordinació absoluta i d’unitat d’acció per reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis forestals que poden tenir efectes devastadors”.

La consellera Jordà va qualificar de “moderat“ el perill d’incendi forestal actual després de les precipitacions del maig. La pluviometria acumulada fins l’abril era l’habitual però Jordà va explicar que, en cas de manca de pluges durant les properes setmanes, les comarques on s’incrementarà més el perill seran les dels extrems del país (Empordà i Ebre) on es pot donar un dèficit hídric accentuat. Amb l’escenari d’un juny sec, l’increment de perill seria generalitzat a tota la zona. El pressupost d’aquest 2019 per a prevenció d’incendis és de més de 15,2M€, dels quals 12,6 M€ corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o de línies d’ajut a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal. La resta es destina a despeses relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, com mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs.

Bombers | Bombers

“L’aposta per millorar al màxim l’eficiència ha de centrar-se en l’anticipació, mitjançant la planificació en matèria de prevenció, és a dir amb gestió directa sobre el medi”. La consellera Jordà va voler sintetitzar i posar en valor les actuacions que es realitzen de manera continuada. En aquesta planificació hi ha les actuacions directes del Departament, com l’execució d’infraestructures a través de l’empresa pública Forestal Catalana, les 48 cremes controlades de vegetació d’aquesta temporada, la redacció de nous perímetres de Protecció Prioritària, les més de 17.341 actuacions del Cos d’Agents Rurals en matèria de prevenció d’incendis o la participació del DARP en projectes transfronterers que reforcen les mesures de prevenció. També s’hi inclouen accions sobre afectacions sanitàries com el tumicus o la processionària i de gestió i suport al sector i la indústria forestal. A més, les ADF del territori realitzen una feina importantíssima de prevenció i suport a l’extinció durant tot l’any. Actualment a Catalunya hi ha inscrites 307 ADFs que agrupen el territori de 668 municipis, amb una superfície forestal de 1.750.000ha i uns 7.600 socis.

La consellera va destacar que “l’únic mecanisme de lluita efectiu que tenim és la gestió forestal continuada, integrant totes les mesures de prevenció necessàries”. “La prevenció d’incendis és una de les polítiques prioritàries del Govern. Estem reforçant de manera clara la gestió forestal i la prevenció d’incendis”, va afegir Jordà. Durant la compareixença, també va incidir en la gestió forestal que no executa directament però que fomenta a través d’altres actors. En relació a les infraestructures de prevenció d’incendis, la convocatòria de gestió forestal sostenible les dota amb 4,6 milions d’euros. També s’ha publicat una nova convocatòria de gestió forestal sostenible a través del Centre de la Propietat Forestal, que dota amb més de 3,2 milions d’euros els treballs silvícoles i les pistes forestals.

Els Bombers en un incendi forestal | Bombers

La situació de les zones urbanes-forestals és una de les preocupacions més grans, per això un dels principals objectius és incentivar l’autoprotecció. El DARP financia que els ajuntaments apliquin mesures de prevenció a urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions a terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta. La convocatòria s’ha dotat amb 0,5 milions d’euros i s’han atorgat a 44 expedients que inclouen 139 actuacions repartides per tot el territori. Teresa Jordà va explicar que s’està treballant amb diferents administracions, agents socials i també amb la ciutadania per fer efectives les infraestructures. La consellera també va recordar que en les properes setmanes s’aprovarà el Pla Estratègic del Cos dels Agents Rurals, que preveu una inversió més de 60M€ fins el 2024 i que preveu desenvolupar línies d’actuació destinades a millorar l’organització, l’estructura i els recursos del CAR i crear 300 noves places d’agents i 50 de personal tècnic i administratiu.

El conseller Buch, per la seva banda, va explicar el dispositiu del Departament d’Interior i de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. El conseller va recordar que malgrat que la passada campanya forestal va ser excepcional, els Bombers de la Generalitat van realitzar més de 18.000 serveis, 1.761 dels quals per extingir incendis. Buch també va destacar les accions de prevenció operativa, tàctica i gestió d’incendis forestals dels Bombers de la Generalitat. Referint-se a la situació actual, el titular d’Interior va recordar que “venim d’un hivern llarg, càlid i sec similar als que vam viure el 2004-2005 o el 2011-2012”, i que la campanya d’hivern ha estat molt activa i s’ha solapat amb la d’estiu. De fet, “a dia d’avui, portem més hectàrees cremades que en tot el 2018”. La majoria d’aquests incendis han estat de poca superfície i alguns es van iniciar en hores nocturnes, cosa que va dificultar-ne l’extinció. El conseller també va fer èmfasi en la situació que, tot i les precipitacions d’abril i maig, pateixen les zones com la Regió d’Emergències de Girona, Metropolitana Sud, Tarragona i Terres de l’Ebre, on ja s’estan produint incendis de vegetació. Si la climatologia continua igual, “podríem encarar la pitjor campanya forestal dels darrers anys”.

Incendi forestal a Torrebonica | Bombers Matadepera

Interior destinarà a aquesta campanya disset milions d’euros, que inclouen conceptes les retribucions del personal i les compensacions dels bombers voluntaris, el lloguer de vehicles, equipaments i material, el manteniment dels punts de guaita, l’aportació a la campanya publicitària, les despeses en mitjans aeris i la previsió dels carburants per als vehicles i per als mitjans aeris. Buch també va explicar que enguany els Bombers de la Generalitat “treballen amb la millora, a nivell tecnològic, dels centres de comandament, que son uns punts estratègics en la gestió dels incendis forestals i també en la coordinació i la gestió integral de qualsevol altra emergència destacada”. En la mateixa línia, i per reforçar els 74 parcs de bombers funcionaris, durant el període de Campanya Forestal cada dia obriran diversos parcs de bombers voluntaris de totes les regions d´emergències, i s´activaran, com és habitual, els punts de guaita.

Respecte als recursos humans, properament entraran als Bombers 717 persones: tècnics especialistes operadors de control, ajudants d’ofici forestal, persones per a l’equip de prevenció activa, personal per al taller ràdio, conductors, tècnics especialistes en so i imatge, periodistes, diplomats en infermeria, tècnics Especialistes GRAF i guaites. A banda, es va aprovar l’Acord de Condicions de Treball entre el Departament d’Interior i els representants sindicals del Cos de Bombers de la Generalitat. Aquest acord, que ha rebut el suport de l’àmplia majoria dels Bombers, té vigència fins el desembre del 2022 i és el tercer acord dels darrers 20 anys, amb l’objectiu de respondre a les reivindicacions que els Bombers arrossegaven des de gairebé 10 anys.

Parc de Bombers de Rubí – Sant Cugat – Castellbisbal | Bernat Millet

En aquest àmbit, Buch va avançar les línies de treball pel que fa a la renovació del parc mòbil dels Bombers. En aquests moments, la DGPEIS treballa en la incorporació de 263 nous vehicles lleugers, que substituiran la flota actual; la compra de 92 Bombes Rurals Pesants i l’arrendament de 8 vehicles EPAF per a tasques forestals. Així mateix, s’està redactant un plec per a la substitució de vehicles Autoescala, Bombes urbanes pesades i lleugeres i vehicles especials. Respecte el vestuari, es treballa per incorporar noves peces de l’equip de protecció individual, que també inclou el manteniment dels equips; en la renovació de l’actual vestuari bàsic dels bombers; i en la dotació del vestuari específic per al personal de la Divisió de Grups Operatius Especials.

Finalment el conseller d’Interior va cridar la ciutadania a tenir cura amb les seves activitats prop del bosc. “És important i vital la col·laboració de la ciutadania” en la lluita contra els incendis, va afirmar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa