MonPlaneta
Els Sentinelles Copèrnic mostren la contaminació per diòxid de nitrogen arreu del món
  • CA

Una sèrie de mapes nous, fets públics per l’Agència Espacial Europea, fan servir les dades obtingudes per un dels satèl·lits del programa de Sentinelles Copèrnic per mostrar les emissions de diòxid de nitrogen a l’atmosfera des de pobles i ciutats de tot el món. Com que la pol·lució i la mala qualitat de l’aire són un problema de salut global, responsable de la mort de milions de persones cada any, el Sentinella Copèrnic 5P, en operació des d’octubre de 2017, elabora mapes d’una gran quantitat de contaminants arreu del planeta.

Per a fer-ho, el satèl·lit duu el sensor de contaminació més avançat que existeix, anomenat Tropomi, que detecta l’empremta dels gasos atmosfèrics i crea imatges de la distribució dels contaminants amb més precisió i resolució que cap altre aparell semblant. Segons explica Mauro Facchini, de la Comissió Europea, a la web de la mateixa ESA, la CE està “extremadament satisfeta” amb els rendiment del satèl·lit, ja que suposa “un gran pas endavant per a la capacitat de Copèrnic i de la Unió Europea de controlar la qualitat de l’aire”.

Anteriorment, ja s’havia obtingut informació molt important sobre les emissions de diòxid de sofre o monòxid de carboni, per exemple, i ara hi ha disponibles les dades mitjanes d’emissions de diòxid de nitrogen entre els mesos d’abril i setembre de 2018, col·locades en mapes per a la seva comprensió per part del públic general. Això és molt important per a la conscienciació, ja que aquest contaminant produeix problemes de salut importants, especialment respiratoris, i el seu origen principal és l’ús de combustibles fòssils tan per a la mobilitat com en processos industrials.

Henk Eskes, del Reial Institut Meteorològic dels Països Baixos, explica que “el mapa mostra les emissions de grans ciutats però també de pobles de mida mitjana”. Amb l’instrument Tropomi del Sentinella Copèrnic 5P, podem veure la contaminació emesa per centrals energètiques individuals i altres complexos industrials, grans vies de comunicació i també podem identificar l’empremta dels vaixells molt millor que fins ara. Claus Zehrner, el coordinador de la missió del Sentinella Copèrnic 5P, afegeix que “tot i que no estem emocionats de veure tota aquesta pol·lució, estem molt contents de veure que els satèl·lit dóna el que s’esperava d’ell”. Els Sentinelles Copèrnic formen part del programa FutureEO de l’Agència Espacial Europea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa