MonPlaneta
S’ensorra el famós radiotelescopi d’Arecibo

El gegantí radiotelescopi d’Arecibo, a Puerto Rico, ha quedat destruït fa poques hores. Segons ha informat la Fundació Nacional de Ciència dels Estats Units (NSF), la plataforma, de 900 tones de pes, ha caigut sobre la placa reflectora que es trobava 137 metres per sota seu.

Aquesta notícia arriba poques setmanes després que les autoritats anunciessin que el radiotelescopi, un dels més grans del món i un instrument científic cabdal durant 57 anys, seria desmuntat a causa dels danys que havia patit a la superfície de suport, que feien impossible reparar-lo sense posar els operaris en un perill mortal.

A més d’un instrument essencial per a l’observació de l’espai, el radiotelescopi es va fer mundialment famós el 1995, quan va aparèixer a la pel·lícula de James Bond ‘GoldenEye’. El telescopi, una antena de ràdio de 300 metres de diàmetre, tenia una plataforma suspensa per cables que la connectaven a tres torres, i dos d’aquests cables s’havien trencat durant els darrers mesos, obligant a tancar l’observatori.

Entre els principals avenços científics fets gràcies a aquesta estructura hi havia la primera prova de l’existència de les estrelles de neutrons, el primer exemple d’un púlsar binari o la primera detecció d’exoplanetes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa