MonPlaneta
La seguretat alimentària mundial, en perill pel desplaçament de plagues

L’escalfament global i el transport de mercaderies porten les plagues d’insectes, bacteris, fogs i cucs a zones on no haurien sobreviscut fa 50 anys i posen en perill la seguretat alimentària mundial.

Aquestes plagues s’acosten prop de 3 km cada any cap als pols, nord i sud. S’estan movent i guanyant terreny a llocs nous. Una de les conseqüències de l’escalfament global que afavoreix l’aclimatació dels insectes en noves latituds on no haurien sobreviscut abans.

Així ho confirma un equip d’investigadors de la Universitat d’Exeter a la Gran Bretanya en un estudi publicat a la revista Nature Climate Change que va examinar l’evolució d’unes 600 plagues d’insectes a tot el món.

Plaga

!--akiadsense-->

L’estudi mostra una estreta relació entre l’augment de temperatures registrades durant els darrers cinquanta anys i l’expansió d’aquestes criatures.

Els investigadors alertes, però que el insectes, fongs, bacteris, virus o nematodes (cucs petits), no totes es mou a la mateixa velocitat. Algunes papallones poden viatjar fins a 20 quilòmetres cada any mentre els bacteris no es mouen gaire.

A l’estudi se cita, per exemple, l’escarabat de muntanya, que ha sobreviscut a hiverns menys severs a Amèrica del Nord, destruint els boscos d’aquestes zones. “L’escalfament ha permès que l’escarabat de la patata de Colorado puja al nord d’Europa, Noruega i Finlàndia, on les condicions d’hivern haurien d’haver-ho matat”, va dir un dels autors de l’estudi a BBC News, i també afecta als cultius de cereal, el que podria posar en perill la seguretat alimentària mundial.

Actualment es considera que del 10% al 16% dels cultius mundials es perden a causa dels paràsits. Els investigadors destaquen la necessitat d’un millor control d’aquests fet. “Necessitem protegir les nostres fronteres, posar en quarantena les plantes perquè els patògens no envaeixin els sistemes agrícoles”, afegeix.

“Si les plagues continuen creixent cap als pols a mesura que la terra s’escalfa, els efectes combinats d’una creixent població mundial i les pèrdues creixents de cultius amenaçaran seriosament la seguretat alimentària mundial”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa