MonPlaneta
Segona subhasta de l’any de fusta provinent de boscos públics
Un dels boscos la fusta del qual ha estat subhastada | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d’Agricultura va subhastar aquest passat divendres a Lleida 3.430 tones de fusta per un valor de 27.000 euros, en la segona subhasta de fusta procedent de boscos públics que es fa aquest any i que se suma a les 64.375 tones que es van subhastar a Montferrer i Castellbó (Alt Urgell) el passat mes d’octubre per un valor de 2.935.388 euros. Aquestes subhastes són una de les principals mesures que el Departament d’Agricultura té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la Generalitat. En conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha, un 24% de la superfície forestal a Catalunya.

La venda d’aquesta fusta té una repercussió important en uns territoris rurals amb greus problemes d’abandonament i amb una elevada necessitat de generació d’activitat compatible amb els valors ambientals. Per poder compatibilitzar la gestió amb els eixos del pla d’aprofitaments, el Departament ha iniciat un nou model de bioeconomia circular que permet la generació de llocs de treball directes i indirectes a les zones rurals. Els cinc lots subhastats corresponen a 3 comarques i 4 municipis i entitats locals: les Valls d’Aguilar a l’Alt Urgell, la Sentiu de Sió a la Noguera, i Almenar i Gimenells-Pla de la Font del Segrià. Els treballs que es realitzaran a partir d’aquesta nova subhasta són de millora, sobretot aclarides en boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres o plagues forestals.

| Cristóbal Castro

La major part de la fusta subhastada prové de boscos ordenats, que en el cas dels espais naturals de protecció especial s’han sotmès a informe dels òrgans de gestió amb la finalitat d’incorporar les condicions que permetin fer compatible l’aprofitament d’aquests boscos amb la conservació de la biodiversitat. Aquesta iniciativa forma part d’una aposta ferma i global del Departament centrada en l’àmbit de la gestió forestal. Així, l’objectiu és impulsar la bioeconomia i el desenvolupament de les zones rurals. L’estratègia se centra en la gestió forestal sostenible, el foment de l’ús de la fusta en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya.

La Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi impulsa mesures per maximitzar la mobilització del recurs, de manera que les entitats locals comencin a buscar noves fórmules de gestió sota les línies d’actuació següents basades en agrupar la propietat i que permetin ofertes conjuntes de major volum i, per tant, més atractives; classificar els productes obtinguts per generar valor afegit i aconseguir millor coordinació i afinitat amb les indústries de transformació i reinvertir els recursos obtinguts dels aprofitaments en altres treballs de millora en les forests mateixes, a fi d’afavorir la reactivació de l’activitat socioeconòmica laboral i les millores ambientals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa