MonPlaneta
La segona fase de SwitchMed continua fomentant l’economia circular i l’emprenedoria verda
  • CA
Membres del SCP/RAC en una reunió a Jordània sobre la reducció dels contaminants al mar | SCP/RAC

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya ha aprovat aquest dijous la contribució al cofinançament del projecte SwitchMed amb un import d’1.400.000€ per al període 2019-2022. SwitchMed II, desenvolupat pel Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), una iniciativa finançada per la Unió Europea adreçada a vuit països del sud de la Mediterrània per assolir economies productives, circulars i d’intercanvi. Aquesta segona fase compta amb un finançament europeu de 15.000.000€ dels quals l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial n’aporta 4’9 i l’ARC complementa el cofinaçament amb l’1’4 milions, xifra que representa un import total de 6’3 milions.

Per posar en marxa la xarxa d’entitats públiques i privades de suport a emprenedoria verda i promoure la creació d’empreses verdes, l’ARC ha aprovat un primer paquet de subvencions a diversos països de l’arc mediterrani. SwitchMed ha treballat per aconseguir economies productives i circulars, estimulant l’ecosistema d’emprenedoria sostenible al nord de l’Àfrica i Pròxim Orient i contribuint a la creació d’ocupació, amb el suport a empreses amb innovacions ecològiques i socials, econòmicament viables i escalables per fomentar un creixement sostenible.

L’entrada del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, on té la seu SCP/RAC | Aleix Salvans

Gràcies a la vinculació d’iniciatives i xarxes similars, la formació en emprenedoria verda, el suport d’empreses emergents i la capacitació per a proveïdors de la indústria sostenible, s’ha aconseguit que 125 indústries de diferents països de l’arc mediterrani que van rebre assessorament per ser més eficients i competitives, hagin estalviat anualment 3,6 milions de m3 d’aigua -l’equivalent a 2.618 piscines olímpiques-, 701 GWh d’energia -aproximadament el consum d’electricitat de dos mesos a Tunísia- i 33,600 tones de matèries primeres. A més han estalviat 197.525 tones d’emissions de CO2 -que equival al que emeten 42.297 cotxes durant un any- i 3.400 tones de residus sòlids. En total, les indústries han tingut un estalvi de 41,3 milions d’euros a l’any.

SwitchMed ha format més de 2.200 emprenedors de les 5.000 que van sol·licitar entrar al programa. Per poder crear un impacte més gran, es van capacitar 123 formadors locals. Paral·lelament, s´ha creat una plataforma que promou més de 350 negocis sostenibles a la regió del Mediterrani. El programa també ha desenvolupat eines per propiciar un entorn favorable per adoptar polítiques que fomentin la integració del consum i la producció sostenibles, un Pla Regional de Consum i Producció Sostenible aprovat durant la Convenció de Barcelona, seguit de vuit plans d’acció nacionals així com la implementació de 20 projectes pilot. En el marc del SwitchMed, es van dur a terme tres esdeveniments, anomenats SwitchMed Connect, que van reunir actors clau del Mediterrani –empreses emergents, indústria, agents del canvi, emprenedoria sostenible, institucions polítiques i financeres que treballen per fomentar les economies productives, circulars i sostenibles–, contribuint a la creació d’una xarxa sòlida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa