MonPlaneta
La segona fase de SwitchMed continua fomentant l’economia circular i l’emprenedoria verda
Membres del SCP/RAC en una reunió a Jordània sobre la reducció dels contaminants al mar | SCP/RAC

!--akiadsense-->

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya ha aprovat aquest dijous la contribució al cofinançament del projecte SwitchMed amb un import d’1.400.000€ per al període 2019-2022. SwitchMed II, desenvolupat pel Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), una iniciativa finançada per la Unió Europea adreçada a vuit països del sud de la Mediterrània per assolir economies productives, circulars i d’intercanvi. Aquesta segona fase compta amb un finançament europeu de 15.000.000€ dels quals l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial n’aporta 4’9 i l’ARC complementa el cofinaçament amb l’1’4 milions, xifra que representa un import total de 6’3 milions.

Per posar en marxa la xarxa d’entitats públiques i privades de suport a emprenedoria verda i promoure la creació d’empreses verdes, l’ARC ha aprovat un primer paquet de subvencions a diversos països de l’arc mediterrani. SwitchMed ha treballat per aconseguir economies productives i circulars, estimulant l’ecosistema d’emprenedoria sostenible al nord de l’Àfrica i Pròxim Orient i contribuint a la creació d’ocupació, amb el suport a empreses amb innovacions ecològiques i socials, econòmicament viables i escalables per fomentar un creixement sostenible.

L’entrada del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, on té la seu SCP/RAC | Aleix Salvans

!--akiadsense-->

Gràcies a la vinculació d’iniciatives i xarxes similars, la formació en emprenedoria verda, el suport d’empreses emergents i la capacitació per a proveïdors de la indústria sostenible, s’ha aconseguit que 125 indústries de diferents països de l’arc mediterrani que van rebre assessorament per ser més eficients i competitives, hagin estalviat anualment 3,6 milions de m3 d’aigua -l’equivalent a 2.618 piscines olímpiques-, 701 GWh d’energia -aproximadament el consum d’electricitat de dos mesos a Tunísia- i 33,600 tones de matèries primeres. A més han estalviat 197.525 tones d’emissions de CO2 -que equival al que emeten 42.297 cotxes durant un any- i 3.400 tones de residus sòlids. En total, les indústries han tingut un estalvi de 41,3 milions d’euros a l’any.

SwitchMed ha format més de 2.200 emprenedors de les 5.000 que van sol·licitar entrar al programa. Per poder crear un impacte més gran, es van capacitar 123 formadors locals. Paral·lelament, sha creat una plataforma que promou més de 350 negocis sostenibles a la regió del Mediterrani. El programa també ha desenvolupat eines per propiciar un entorn favorable per adoptar polítiques que fomentin la integració del consum i la producció sostenibles, un Pla Regional de Consum i Producció Sostenible aprovat durant la Convenció de Barcelona, seguit de vuit plans d’acció nacionals així com la implementació de 20 projectes pilot. En el marc del SwitchMed, es van dur a terme tres esdeveniments, anomenats SwitchMed Connect, que van reunir actors clau del Mediterrani –empreses emergents, indústria, agents del canvi, emprenedoria sostenible, institucions polítiques i financeres que treballen per fomentar les economies productives, circulars i sostenibles–, contribuint a la creació d’una xarxa sòlida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa