MonPlaneta
El sector militar europeu contamina tant com 14 milions de cotxes
  • CA

La crisi global provocada pel canvi climàtic està afectant molts sectors de la societat, els quals són pressionats per reduir el seu impacte ambiental i es troben sota escrutini públic. Aquest no és el cas del sector militar com assenyala l’informe de l’Observatori de Conflicte i Medi Ambient i Científics per la Responsabilitat Global. Es tracta d’una de les indústries que més combustible consumeix, arribant a contaminar l’equivalent que 14 milions de cotxes, segons l’entitat, i alhora és d’un dels àmbits que menys es qüestiona i hi ha menys transparència.

Un terç de la petjada de carboni que provoquen els exèrcits europeus es concentra a França. El país veí qualifica el seu consum de combustible en activitats militars com confidencial. No és l’únic país que tracta amb opacitat aquestes dades.

Els autors de l’informe asseguren que la seva estimació de les emissions de CO2 és “conservadora” per culpa de la dificultat per accedir a les xifres militars de molts estats d’Europa com Polònia, de la qual no van trobar cap dada.

L’anàlisi s’ha centrat en les sis primeres potències europees amb més despesa militar, entre els quals es troba Espanya. En el cas espanyol es calcula que les emissions del sector militar són aproximadament 2.794 kilotones de CO2. Com altres països estudiats en aquest informe l’Estat espanyol ha augmentat notablement la seva despesa militar en els últims anys com a resposta als compromisos adquirits per l’OTAN.

L’informe també subratlla que les corporacions de tecnologia militar que operen a la Unió Europea que han examinat tenen les emissions de gasos d’efecte hivernacle més altes. Davant d’aquestes preocupants xifres una revisió urgent dels models militars actuals per tal de reduir la seva petjada ecològica. Una tasca que els autors de l’estudi consideren que els estats no s’estan prenent seriosament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa