MonPlaneta
El sector ecològic, amb la vinya al capdavant, no ha parat de créixer durant els darrers 25 anys
Teresa Jordà, Daniel Valls i Elisenda Guillaumes presentant les dades de la producció agrària ecològica | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Enguany es compleixen 25 anys de la creació del Consell Català de la Producció Ecològica per part del Departament d’Agricultura, i les dades obtingudes fins ara “indiquen que al llarg d’aquest darrer quart de segle el sector ecològic ha mantingut una trajectòria sempre creixent i ha mostrat un dinamisme i una capacitat d’innovació contínua”, ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la roda de premsa en què s’han presentat les dades de producció agrària ecològica a Catalunya 2018. Un exemple d’això, ha dit Jordà, són les dades entre 1995 i 2018, que mostren que “la superfície de producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 ha, i el nombre d’operadors de productes ecològics ha crescut de 236 a 3.859.”

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, Daniel Valls, que ha presentat el detall de les dades, ha destacat que “en aquests vint-i-cinc anys la producció bio ha passat de ser testimonial a convertir-se en un sector important a Catalunya. Tothom mira al sector eco per fer la conversió, per introduir nous productes, sans, de qualitat, i respectuosos amb el medi ambient”. Les dades i els resultats del CCPAE corresponents a l’any 2018 també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 20% de les facturacions de productes agraris ecològics l’any 2017 respecte l’any anterior, que arriben als 584M€. Durant l’any 2018, els operadors inscrits també s’han incrementat un 8,92% respecte de l’any anterior, fins als 3.859.

Vinya ecològoca | Celler Albet i Noya

De la superfície destinada als cultius, el 41% es dedica a la vinya. A més, però, la superfície de conreus ecològics es dedica majoritàriament a oliveres (20%), conreus extensius (18%) i fruita seca (8%), fruiters (3%) i hortalisses (2%). Cal destacar el creixement que continua experimentant la superfície dedicada als fruiters, que torna a créixer un 28,84%, i el cultiu de fruita seca, que creix un 8,83%. En ramaderia, cal esmentar un lleu creixement de les explotacions (1,53%), que arriben a les 927. Tot i que el vaquí de carn continua sent la més implantada, amb 470 explotacions ecològiques, cal destacar els augments d’altres menors com el porcí (30%), l’avicultura de carn (17,14%) i l’apicultura (16,67%).

Per tipus d’activitats, els operadors que més van créixer van ser els comercialitzadors (21,8%), seguits pels importadors (12,24%), els productors vegetals (9,37%) i els elaboradors (8,41%, incloent els minoristes). En relació amb la superfície de producció ecològica, l’any 2018 va créixer un 5,02% envers l’any anterior, amb més de 210.818 hectàrees. Dues terceres parts d’aquesta superfície són prats, pastures i farratges dedicats a l’alimentació del bestiar de producció ecològica. Pel que fa als operadors que es dediquen a activitats secundàries, l’any 2018 s’ha produït un creixement d’un 15,82% respecte de l’any anterior, arribant fins als 2.013. En aquest àmbit, dominen les empreses que es dediquen a la comercialització i distribució de productes ecològics (16,95%), cosa que prova el creixement del consum en el mercat interior. Les segueixen les empreses que es dediquen a l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (17,56%) i les que es dediquen a la importació d’aquests productes (11,22%).

Fira Agroecològica a Terrassa | Ramon

La consellera també ha destacat l’aposta decidida del Departament d’Agricultura per fer créixer encara més les produccions, el coneixement i el consum dels productes agroalimentaris ecològics, especialment a través del Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica, que incorpora mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació. Dins de cadascun d’aquests àmbits, es defineixen una sèrie de projectes específics d’actuació, fins a 19, dins dels quals es desenvolupen actuacions concretes. Entre aquests projectes, la consellera ha fet referència a la Setmana Bio per l’Alimentació Ecològica, que el Departament organitza des de l’any 2013 i que aplega en un programa comú tot un conjunt d’activitats arreu del territori català amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

Altres mesures per fomentar la producció agrària ecològica són els ajuts a agricultors i ramaders ecològics dins del Programa de desenvolupament rural de Catalunya. Així, a través de l’ajut a l’agricultura ecològica, es preveu destinar un import total superior als 8M€ el 2019, mentre que per a l’ajut a la ramaderia ecològica es preveu d’una quantia total propera als 5M€. També destaca l’ajut destinat a la participació en programes de qualitat dels aliments, gràcies al qual se subvenciona el 100% el cost de les quotes de certificació dels nous agricultors i ramaders ecològics. Pel que fa a la innovació, el DARP apujarà fins als 120.000 €, 20.000 € més que fins ara, els ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària. Aquest ajut està adreçat a universitats i centres de recerca de Catalunya i l’objectiu és contribuir a generar el coneixement necessari sobre tècniques de producció agroalimentària ecològica que afavoreixin la reconversió i aportin garanties als operadors que duen a terme aquest tipus de produccions a Catalunya.

Fira Agroecològica a Terrassa | Ramon

La consellera Jordà també ha anunciat que el Departament d’Agricultura impulsarà, a fi de quantificar aquest creixement i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels catalans, una nova onada del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, que s’elaborarà a partir dels resultats obtinguts a través d’unes 1.600 entrevistes telefòniques a població general resident a Catalunya i que es compararan amb les anteriors onades per veure’n l’evolució. En la mateixa línia, s’està treballant en l’elaboració de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques, un document que analitza en profunditat l’evolució dels diferents sectors ecològics i detalla el pes del sector ecològic a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa